Biorę makaron i dwa proste dodatki. To ekspresowe danie mogę jeść na obiad codziennie

Biorę makaron i dwa proste dodatki. To ekspresowe danie mogę jeść na obiad codziennie

Dodano: 
Makaron orzo z prostym sosem
Makaron orzo z prostym sosem Źródło: Shutterstock / DronG
Makaron można raz-dwa zamienić w pyszne danie obiadowe. Wystarczy przygotować prosty sos i całość wymieszać. Mój ulubiony sos do makaronu robię z dwóch niewyszukanych składników. Wychodzi pożywny i przepyszny.

Makaron z sosem to proste danie, które można w kwadrans przygotować na obiad. Tak, jak duża jest różnorodność makaronów, tak i rozmaite są sosy, które można zaserwować z makaronem. Jeśli chodzi o makaron, najpopularniejsze są spaghetti, tagliatelle i penne. Ja jednak często też sięgam po świderki czy makaron orzo. Ten drugi wygląda, jak ziarna ryżu i doskonale łączy się z lekkim sosem. Lubię po niego sięgać, bo bardzo szybko się go gotuje.

Jak dobrać makaron do sosu?

Choć niezależnie od kształtu makaron smakuje tak samo, to jednak kształt klusek ma znaczenie. Do jednych lepiej bowiem przylegają sosy gładkie, do innych bardziej zawiesiste. Warto więc poznać zasady dobierania sosu do rodzaju makaronu.

  • Długie, cienkie makarony np. spaghetti, linguine, tagliatelle są najlepsze z lekkimi, płynnymi sosami, np. na bazie oliwy, śmietany czy pomidorów.
  • Grubsze makarony typu penne, rigatoni, fusilli idealnie pasują do gęstych, zawiesistych sosów z kawałkami mięsa czy warzyw. Warto więc podać je np. do sosu bolognese czy serowego.
  • Krótkie makarony o nietypowych kształtach, takie jak farfalle, fusilli czy orecchiette dobrze harmonizują z kremowymi lub lekkimi sosami zawierającymi kawałki składników. Można więc zaserwować je do sosu typu pesto czy śmietanowo-pieczarkowego.

Jak zrobić makaron orzo z sosem czosnkowo-serowym?

Makaron orzo zaspokoi gusta wielbicieli ryżu i makaronu. Ma on bowiem kształt ryżu, ale jest zrobiony z ciasta makaronowego. Duża zaletą tego makaronu jest fakt, że dosyć szybko się go gotuje i łatwo łączy się z innymi składnikami. Jest idealny do sałatek, ale ja lubię go z sosem czosnkowo-serowym. By danie nabrało doskonałego aromatu, suchy makaron podsmażam z czosnkiem, a dopiero potem gotuję. Gdy jest już miękki, łączę go ze składnikami sosu.

Przepis: Makaron z sosem czosnkowo-serowym

Ekspresowe danie obiadowe z makaronu orzo, sera i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka makaronu orzo
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie makaronuNa patelni rozgrzej oliwę i masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Wsyp makaron orzo i smaż 1-2 minuty, mieszając – powinien lekko się zeszklić. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu 8-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż orzo wchłonie większość płynu i zmięknie.
  2. Wykańczanie daniaDo miękkiego makaronu wlej śmietankę, dodaj starty parmezan i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki.

Inne sosy czosnkowe do makaronu

Zamiast sosu czosnkowo-serowego do makaronu można też przygotować inne sosy na bazie tego aromatycznego warzywa. Jeszcze prostszy w przygotowaniu jest klasyczny sos Aglio e Olio, czyli z czosnku i oliwy. By go przygotować na oliwie wystarczy podsmażyć krótko posiekany czosnek, można też dodać trochę spłatkowanego chili. Doskonały w smaku jest też sos czosnkowo-maślany z parmezanem. Również robi się go szybko – czosnek podsmaża się na oliwie i maśle, a potem dodaje trochę śmietanki, makaron i starty parmezan. Po wymieszaniu i podgrzaniu danie jest gotowe.

Czytaj też:
Makaron spaghetti robię z pysznym mięsem i pikantną nutą. To genialne danie na szybki obiad bez wysiłku
Czytaj też:
Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron