Mój czekoladowy biszkopt jest puszysty i idealnie wilgotny. Sekretny składnik masz w swojej kuchni

Mój czekoladowy biszkopt jest puszysty i idealnie wilgotny. Sekretny składnik masz w swojej kuchni

Dodano: 
Czekoladowy biszkopt
Czekoladowy biszkopt Źródło: Shutterstock / New Africa
Jakie ciasto jest najlepsze z filiżanką aromatycznej kawy lub szklanką gorącego mleka? Ja stawiam na puszysty czekoladowy biszkopt, który cieszy oczy i zachwyca smakiem. Przepis świetnie sprawdza się przy różnych okazjach.

Jak upiec puszysty, wilgotny i czekoladowy biszkopt, który przypadnie do gustu dużym i małym łasuchom? Z moim przepisem to proste. Ciasto wychodzi niezwykle wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość dzięki dodatkowi popularnego produktu. Bez wahania mogę powiedzieć, że znajduje się on w każdej kuchni. Jeśli uważasz, że pieczenie ciast to wyzwanie, sprawdź mój przepis na czekoladowy biszkopt. Wypiek ten zawsze się udaje i nie opada.

Jak zrobić puszysty czekoladowy biszkopt?

Puszysty czekoladowy biszkopt wychodzi pyszny i wilgotny dzięki dodatkowi oleju, który wpływa na świeżość ciasta i wspomnianą wilgotność. Olej ma też inne działanie. Pogłębia smak kakao i sprawia, że biszkopt wychodzi przyjemnie kakaowy. Dodatkowo biszkopt pięknie wyrasta i zachwyca puszystością. Takie ciasto będzie w sam raz na szybki deser. Z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty, smakuje po prostu idealnie. A dzieci chętnie sięgną wraz z ciastem po szklankę mleka.

Przepis: Czekoladowy biszkopt

Świetny pomysł na pyszny i prosty deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
198 w każdej porcji

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Nagrzanie piekarnikaNajpierw włącz piekarnik, by rozgrzał się do 170 stopni Celsjusza. Przygotuj formę o średnicy 20 cm i wyłóż jej dno oraz boki papierem do pieczenia.
  2. Uszykowanie składnikówDo miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubicie pianyZ białek ubij pianę. W połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Pianę ubijaj do rozpuszczenia się cukru, aż piana stanie się gęsta.
  4. Połączenie wszystkich składnikówŻółtka wymieszaj z olejem i miksuj na najniższych obrotach. Zmiksowane żółtka z olejem dodaj do gęstej piany z białek. Delikatnie połącz składniki, by stanowiły jednolitą masę. Wsyp do niej suche składniki i połącz mikserem na najniższych obrotach.
  5. PieczenieGotowe ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw biszkopt do wystudzenia.

Efektowny wygląd, doskonały smak oraz właściwa wilgotność, to cechy, które wyróżniają ten pyszny wypiek. Miłośnicy czekolady dzięki temu ciastu będą w siódmym niebie. A ty szybko przemienisz biszkopt w tort.

Sposób na tort z czekoladowego biszkoptu

Puszysty czekoladowy biszkopt jest idealny jako samodzielny deser. Lekkie, wilgotne ciasto, które pięknie wyrosło, ma głęboki smak kakao. To ciasto może jednak szybko stać się też pysznym tortem na różne okazje. Wystarczy przekroić je na 3 równe blaty i każdy posmarować kremem. Ja polecam przepis na lekki krem z mascarpone, który jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Do tortu warto dodać owoce (świeże, mrożone lub z puszki), orzechy lub inne dodatki jak np. kolorowe czekoladowe drażetki, pokrojona w drobną kostkę galaretka. Tym sposobem każdy poradzi sobie ze zrobieniem domowego tortu czekoladowego.

Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko w formie tortu to deser na medal. Odkryj jego sekret
Czytaj też:
Czekoladowe blaty przekładam aksamitnym kremem. To najlepszy tort nie tylko na specjalne okazje