Jeśli wam też często zdarza się kupić na weekend za dużo pieczywa, oto doskonały sposób na jego wykorzystanie. To śniadanie z czerstwych czy mało świeżych bułek jest niezwykle smaczne, a robi się je szybko i łatwo. Cała moja rodzina uwielbia ten poniedziałkowy posiłek i wszyscy zawsze na niego czekają.
Na czym smażyć bułki w jajku?
Bułki smażone w jajku to doskonały pomysł na poniedziałkowe śniadanie lub wtedy, gdy nie macie w domu świeżego pieczywa. A na czym najlepiej usmażyć bułki? Najzdrowsze będą bułki smażone na oleju. Olej nie zawiera bowiem cholesterolu. Jeśli jednak zależy wam na doskonałym ich smaku, usmażcie je na maśle klarowanym. Wnosi do potrawy ten cudowny smaczek, ale nie przypala się tak, jak klasyczne masło. Niestety zawiera cholesterol i jest podobnie kaloryczne, jak olej.
Jak zrobić bułki smażone w jajku z cynamonem?
Bułki smażone w jajku z cynamonem smakują obłędnie. Możecie przygotować je na dwa sposoby. Jeśli jesteście pewni, że lubicie cynamon, przyprawę możecie dodać do jajka rozkłóconego z mlekiem. Możecie też jednak użyć cynamonu do posypania już usmażonych bułek. Ta opcja jest bardziej elastyczna, bo gdy ktoś nie przepada za cynamonem lub woli doprawić bułki wanilią, może sięgnąć po swój ulubiony dodatek.
Przepis: Cynamonowe smażone bułki
Chrupiące bułki smażone w jajku z dodatkiem cynamonu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek czerstwej bułki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki. Dodaj do nich mleko, dokładnie rozkłóć widelcem. Dodaj szczyptę mielonego cynamonu, wymieszaj.
- Smażenie bułekNa patelni rozgrzej olej. Kromki bułki obtocz w rozkłóconym jajku. Kładź na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Wskazówka: Po zdjęciu z patelni bułki można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać bułki smażone w jajku?
Bułki smażone w jajku z dodatkiem cynamonu można polać miodem lub syropem klonowym. Doskonale będą też smakować podane z prażonymi jabłkami. Jeśli nie dodajecie do bułek cynamonu, możecie posmarować je serkiem homogenizowanym albo ulubionym dżemem lub konfiturą, np. truskawkową, malinową.
Czytaj też:
Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinieCzytaj też:
Kroję banany i wrzucam na patelnię. W kilka chwil mam słodkie śniadanie, które może też być deserem