Ta zupa z soczewicy to moja tajna broń na zimne dni. Robię ją często, kiedy wracam przemarznięta z długiego spaceru i chcę o prostu szybko zjeść coś, czym się nie tylko najem, ale też czymś, co porządnie mnie rozgrzeje. I ta zupa taka właśnie jest. Składniki są proste, a wszystko zrobisz w mniej niż pół godziny. Do tej zupy nie trzeba żadnego bulionu, wystarczy wlać do garnka zwykłą wodę.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy?
Sekretem tej zupy jest krótkie przesmażenie dodatków i przypraw na samym początku. Ten prosty zabieg wydobywa wszystkie smaki i sprawia, że zupa jest aromatyczna i wyrazista. Potem już tylko wystarczy dodać wodę, soczewicę i gotować ją do miękkości. Czerwona soczewica ma tę cudowną zaletę, że już po 20 minutach zaczyna się rozpadać: dlatego tej zupy nawet nie trzeba miksować. Smaku dopełnia mleko kokosowe (zawsze mam w szafce zapas kartoników mleka kokosowego właśnie do tej zupy), które też nieco równoważy ostrość imbiru, chili i czosnku.
Ważne: ilość chili i imbiru dostosuj do swoich upodobań. Jeśli chcesz łagodniejszą zupę, dodaj nieco mniej chili i imbiru niż w przepisie. Jeśli lubisz zupy bardzo ostre, dodaj więcej chili.
Przepis: Szybka zupa z soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 200 g soczewicy czerwonej
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
- 200 ml mleka kokosowego
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNa dnie garnka rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, imbir, kurkumę, chili i smaż chwilę, mieszając, dodaj czosnek i smaż jeszcze moment, ale uważaj, aby czosnek się nie przypalił. Soczewicę opłucz, w czajniku zagotuj wodę.
- Robienie zupyDo garnka wsyp soczewicę i zalej wszystko wrzątkiem. Gotuj ok. 15-20 minut, aż soczewica się zacznie rozpadać. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą do smaku.
Jak podawać zupę z soczewicy?
Zupę z soczewicy możesz podawać już bez żadnych dodatków, ale ładnie wygląda, jeśli udekorujesz wierzch pysznymi dodatkami. U mnie to najczęściej dobra oliwa, ziarenka sezamu i coś zielonego (na zdjęciu jest kiełkujący groszek, ale lubię tę zupę także z dodatkiem dużej ilości świeżej kolendry). Zupę można także posypać ziarnami dyni, słonecznika, ale też posiekanym drobno szczypiorkiem czy skarmelizowaną na maśle posiekaną drobno cebulką.
Zupę można zaserwować także z chrupiącymi grzankami z patelni, które można szykować równolegle w czasie, kiedy zupa się gotuje.
Czytaj też:
Smażę pieczarki i mieszam ze zdrową kaszą. Genialny, tani posiłek robię w niecałe pół godzinyCzytaj też:
Z piersi kurczaka robię chrupiące kotlety. Poznaj sekretny składnik genialnej panierki