Nie ma lepszych wafli o tych zrobionych w domu. Mają grube warstwy, bo to ty ustalasz tu zasady. Nasz przepis na domowe wafle to pyszne wafelki waniliowo-czekoladowe z polewą. Są słodkie, chrupiące, idealne.
Jak zrobić domowe wafelki z dwoma kremami?
To przepis na domowe wafle takie, jak robiły nasze mamy i babcie, czyli z masą na bazie mleka w proszku. Takie mleko bez trudu kupisz w większości dużych marketów, często jest na półkach obok cukru albo produktów do pieczenia. Mleko w proszku sprawia, że maślana masa nabiera gęstości, ale też mlecznego, delikatnego smaku.
My proponujemy wafle o dwóch smakach, dlatego w trakcie przygotowywania dzielimy masę na dwie części. Jeśli chcesz, możesz przygotować wafelki o jednym smaku (jeśli mają to być wafle z kakao, dodaj podwójną porcję kakao). Nasza ciemna warstwa ma również dodatek pokruszonych ciasteczek, dlatego ta warstwa powinna być nałożona dosyć grubo. Jeśli wolisz cieńsze warstwy z masą, zrób ją bez ciasteczek.
Wafle po przełożeniu dobrze jest delikatnie czymś dociążyć, aby po stężeniu były równe.
Przepis: Wafle waniliowo-czekoladowe
Pyszny deser z wafelków.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 3 wafle
- 250 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 4 herbatniki
- 100 g czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie mas na wafelkiMasło, mleko, cukier wanilinowy oraz cukier podgrzej w rondelku i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Masę podziel na dwie równe części i zostaw do lekkiego wystudzenia. Podziel mleko w proszku na dwie części, do jednej dodaj kakao. Wsyp samo mleko do połowy masy z masła i mleka i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. To sami zrób z częścią z kakao. Na koniec dodaj jeszcze do niej pokruszone herbatniki i wymieszaj.
- Robienie wafelkówPrzełóż wafle obiema masami i delikatnie dociśnij. Zawiń w folię i zostaw do stężenia. Gotowe wafle oblej polewą z rozpuszczonej z masłem czekolady.
Inne pomysły na domowe wafle
Z podstawowego przepisu na jasną masę do przełożenia wafelków możesz tak naprawdę wyczarować dowolne smaki wafli. Np. pomarańczowe, aromatyzowane skórką otartą z pomarańczy czy cytrynowe ze skórką z cytryny. Mogą być to wafle piernikowe z kakao i przyprawą do piernika. Do masy można dodawać także gotowe olejki do aromatyzowania ciast, np. waniliowy, migdałowy czy pomarańczowy.
Jeśli chcesz przełamać słodycz wafli, dołóż jeszcze jedną warstwę waflową i przełóż ją kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki albo dżemem pomarańczowym czy morelowym.
Gotowe wafelki można polać dowolnymi polewami, także tymi gotowymi.
Czytaj też:
Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkęCzytaj też:
Zamiast czekoladowym kremem, przekładam wafelki masą galaretkową. Znikają w mgnieniu oka