Waniliowo-czekoladowe wafle pokocha każdy. Smakują obłędnie, a łatwo je zrobisz z prostych składników

Waniliowo-czekoladowe wafle pokocha każdy. Smakują obłędnie, a łatwo je zrobisz z prostych składników

Dodano: 
Wafelki waniliowo-czekoladowe
Wafelki waniliowo-czekoladowe Źródło: Shutterstock / Bojan Pavlukovic
Domowe wafle to dla wielu smak dzieciństwa. Aby je zrobić, wystarczy prosta masa na bazie mleka w proszku. My dziś proponujemy przepis na wafle waniliowo-czekoladowe.

Nie ma lepszych wafli o tych zrobionych w domu. Mają grube warstwy, bo to ty ustalasz tu zasady. Nasz przepis na domowe wafle to pyszne wafelki waniliowo-czekoladowe z polewą. Są słodkie, chrupiące, idealne.

Jak zrobić domowe wafelki z dwoma kremami?

To przepis na domowe wafle takie, jak robiły nasze mamy i babcie, czyli z masą na bazie mleka w proszku. Takie mleko bez trudu kupisz w większości dużych marketów, często jest na półkach obok cukru albo produktów do pieczenia. Mleko w proszku sprawia, że maślana masa nabiera gęstości, ale też mlecznego, delikatnego smaku.

My proponujemy wafle o dwóch smakach, dlatego w trakcie przygotowywania dzielimy masę na dwie części. Jeśli chcesz, możesz przygotować wafelki o jednym smaku (jeśli mają to być wafle z kakao, dodaj podwójną porcję kakao). Nasza ciemna warstwa ma również dodatek pokruszonych ciasteczek, dlatego ta warstwa powinna być nałożona dosyć grubo. Jeśli wolisz cieńsze warstwy z masą, zrób ją bez ciasteczek.

Wafle po przełożeniu dobrze jest delikatnie czymś dociążyć, aby po stężeniu były równe.

Przepis: Wafle waniliowo-czekoladowe

Pyszny deser z wafelków.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

  • 3 wafle
  • 250 g masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 4 herbatniki
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mas na wafelkiMasło, mleko, cukier wanilinowy oraz cukier podgrzej w rondelku i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Masę podziel na dwie równe części i zostaw do lekkiego wystudzenia. Podziel mleko w proszku na dwie części, do jednej dodaj kakao. Wsyp samo mleko do połowy masy z masła i mleka i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. To sami zrób z częścią z kakao. Na koniec dodaj jeszcze do niej pokruszone herbatniki i wymieszaj.
  2. Robienie wafelkówPrzełóż wafle obiema masami i delikatnie dociśnij. Zawiń w folię i zostaw do stężenia. Gotowe wafle oblej polewą z rozpuszczonej z masłem czekolady.

Inne pomysły na domowe wafle

Z podstawowego przepisu na jasną masę do przełożenia wafelków możesz tak naprawdę wyczarować dowolne smaki wafli. Np. pomarańczowe, aromatyzowane skórką otartą z pomarańczy czy cytrynowe ze skórką z cytryny. Mogą być to wafle piernikowe z kakao i przyprawą do piernika. Do masy można dodawać także gotowe olejki do aromatyzowania ciast, np. waniliowy, migdałowy czy pomarańczowy.

Jeśli chcesz przełamać słodycz wafli, dołóż jeszcze jedną warstwę waflową i przełóż ją kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki albo dżemem pomarańczowym czy morelowym.

Gotowe wafelki można polać dowolnymi polewami, także tymi gotowymi.

Czytaj też:
Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkę
Czytaj też:
Zamiast czekoladowym kremem, przekładam wafelki masą galaretkową. Znikają w mgnieniu oka