Przepis na te śledzie korzenne mam od koleżanki. Nastawiam je tydzień przed Wigilią

Przepis na te śledzie korzenne mam od koleżanki. Nastawiam je tydzień przed Wigilią

Dodano: 
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne Źródło: Shutterstock / BearFotos
Śledzie to jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Przyrządzamy je na różne sposoby i każdy ma z pewnością swój sprawdzony i ulubiony. Zawsze jednak warto spróbować czegoś nowego. Jeśli jeszcze nie znacie śledzi korzennych, gorąco je wam polecam.

Choć może nie wszyscy uwielbiają śledzie, to jednak nie ma Wigilii bez tej ryby. Mamy jednak szczęście, bo to jedna z najtańszych i najzdrowszych ryb. Z tych powodów warto po nią sięgać nie tylko od święta. A można ją przyrządzić na wiele sposobów. Chyba najpopularniejsze są śledzie z cebulą i olejem oraz śledzie w śmietanie. Dziś jednak zapraszam was na śledzie korzenne, które są pełne smaku i można je nastawić nawet tydzień przed świętami.

Po czym poznać smaczne śledzie?

Na wigilijne i świąteczne przekąski zwykle przeznaczamy solone filety śledziowe, czyli tzw. matiasy. Ponieważ są konserwowane w solance, przed przygotowaniem należy je wymoczyć z nadmiaru soli. Moczenie można przeprowadzić w zimnej wodzie lub w mleku i trwa ono zwykle 2-8 godzin. Po czym jednak poznać dobrej jakości filety śledziowe?

Kupując matiasy, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Powinny być kształtne, zwarte i sprężyste. Ich kolor od środka powinien być beżowy, a z wierzchu srebrzysty, bez żółtych fragmentów. Białe filety śledziowe najprawdopodobniej zawierają rozjaśniający dodatek, więc nie są najlepszym wyborem.

Jak przygotować śledzie korzenne?

Przygotowanie śledzi korzennych to jedno z łatwiejszych zadań. Śledzie wystarczy wymoczyć, pokroić, dodać przyprawy i całość zalać olejem. Po przynajmniej 2 dniach spędzonych w tej aromatycznej zalewie smakują, że palce lizać.

Przepis: Śledzie korzenne

Solone filety śledziowe z dodatkiem przypraw korzennych w zalewie z oleju

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 cm kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, mocz w zimnej wodzie 2-3 godziny. Po tym czasie filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
  2. Rozdrabnianie przyprawW moździerzu umieść: ziarna ziela angielskiego i pieprzu, goździki i nasiona kolendry. Rozgnieć je na dość drobny proszek.
  3. Przygotowanie zalewyMusztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Połącz z olejem.
  4. Nastawianie śledziDo wyparzonego słoika wsyp trochę rozdrobnionych przypraw. Układaj w nim na przemian warstwy śledzi i przesypuj je rozdrobnionymi i całymi przyprawami. Śledzie zalej zalewą. Słoik zamknij, wstaw na co najmniej 2 dni do lodówki.

Jak i ile przechowywać śledzie korzenne?

Śledzie korzenne to dość trwały produkt, dzięki temu, że zawierają jedynie dodatek aromatycznych przypraw i oleju. Ja chętnie nastawiam je kilka dni wcześniej, a nawet tydzień przed Wigilią. Dzięki temu na ostatnie dni mam mniej pracy. Śledzie z dodatkiem przypraw i oleju umieszczam w słoiku, zamykam go i wstawiam do lodówki. Mogą w niej stać tydzień, a nawet dłużej. W tym czasie dobrze też przegryzą się ich składniki.

Czytaj też:
Oto mój prosty sposób na śledzia na wigilię. Mało przy nim pracy, a wygląda apetycznie
Czytaj też:
Już nie moczę śledzi w wodzie. Poznałam lepszy, tradycyjny sposób