Szybka pasta kanapkowa to sposób na urozmaicenie śniadań czy kolacji, ale też pomysł na pyszny posiłek, kiedy wydaje ci się, że lodówka świeci pustkami. Dlatego warto w szafce zawsze mieć jedną czy dwie zapasowe puszki tuńczyka, bo można z nich wyczarowań prawdziwe cuda, jednakowo dania ciepłe (np. makaron z tuńczykiem), jak i efektowne sałatki. Ale my dziś skupiamy się na prostej paście kanapkowej. Z tym przepisem poradzi sobie każdy.
Jak zrobić pastę kanapkową z tuńczyka?
Nasza pasta kanapkowa to tuńczyk, majonez i posiekany por dla zaostrzenia smaku. Aby zrobić pastę, wystarczy jedynie wymieszać składniki i doprawić wszystko solą oraz pieprzem. Dlaczego por? Chodzi o to, aby zaostrzyć nieco smak pasty. Często w przepisach na pastę rybną jest cebula i można ją dodać również tutaj w miejsce pora, jednak jeśli ma to być pasta do kanapek śniadaniowych, nie każdy chce jeść o poranku świeżą cebulę. Por będzie tu doskonałą, smaczną alternatywą.
Przepis: Pasta kanapkowa z tuńczyka
Prosta pasta z ryby w puszce.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 47 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego pora
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie pastyTuńczyka odsącz z zalewy, dodaj por i majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko i gotowe.
Pasta smakuje doskonale podana na dobrym, świeżym pieczywie. Oprócz pasty na chlebie można położyć jeszcze plastry pomidora, czy ogórka (pasuje tu zarówno ogórek świeży, jak i kiszony czy konserwowy).
Inne pomysły na pastę z tuńczyka
Do bazowego przepisu na pastę z tuńczyka możesz dorzucać jeszcze inne dodatki, które sprawią, że za każdym razem pasta będzie smakować inaczej. Do pasty kanapkowej z naszej receptury możesz na przykład dołożyć:
- łyżkę tartego, żółtego sera,
- łyżkę kremowego twarożku (może być smakowy, np. ziołowy lub chrzanowy),
- pokrojoną drobno kolorową paprykę,
- posiekany drobno koperek,
- łyżeczkę ostrej musztardy.
Taka pasta kanapkowa w różnych wersjach może być wykorzystana również jako nadzienie do tortilli czy wytrawnych roladek z ciasta naleśnikowego.
Czytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanieCzytaj też:
Z suszonych grzybów zrobisz rewelacyjną pastę na kanapki. Mówi się o niej, że to grzybowy kawior