Z suszonych grzybów zrobisz rewelacyjną pastę na kanapki. Mówi się o niej, że to grzybowy kawior

Z suszonych grzybów zrobisz rewelacyjną pastę na kanapki. Mówi się o niej, że to grzybowy kawior

Dodano: 
Pasta z suszonych grzybów
Pasta z suszonych grzybów Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Suszone grzyby mogą być bazą pysznej i nieoczywistej pasty kanapkowej. Smakuje rewelacyjnie i jest niebanalnym sposobem na wykorzystanie grzybów.

Początek grudnia to taki czas, kiedy w większości domów już sięga po zapasy z jesieni: to m.in. aromatyczne, suszone grzyby leśne. Robi się z nich zupy, farsze do pierogów, sosy. A my dziś przychodzimy z czymś zupełnie innym i proponujemy pastę kanapkową z grzybów suszonych. Ze względu na konsystencję można powiedzieć, że to grzybowy kawior, ponieważ ugotowane grzyby nie są zmielone, a drobno posiekane. Pasta idealnie nadaje się jako dodatek do chleba czy słonych przekąsek (np. krakersów).

Jak zrobić pastę kanapkową z suszonych grzybów?

Do zrobienia pasty możesz wykorzystać dowolne suszone grzyby. Od tego będzie zależeć smak i kolor pasty. Może to być mieszanka dowolnych grzybów leśnych, mogą to być same podgrzybki jeśli chcesz uzyskać ciemną pastę i wyrazisty, mocno grzybowy smak. Jeśli weźmiesz suszone borowiki, pasta będzie miała jasny kolor, a w smaku będzie dużo delikatniejsza.

Suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, a potem ugotować. Na tę pastę nie miksuje się niczego: grzyby trzeba posiekać. Podobnie jest z resztą składników: marchewkę ugotowaną z grzybami oraz cebulę też trzeba drobno pokroić. Pasta nabiera smaku na patelni: składniki trzeba przesmażyć z odrobiną masła, a na koniec dodać jeszcze odrobinę zdrowego oleju lnianego, który dodatkowo podkręci smaki (jeśli nie masz oleju lnianego, możesz wykorzystać dobrą oliwę z oliwek lub pominąć ten składnik). Doprawiając gotową pastę, nie żałuj czarnego pieprzu.

Przepis: Pasta z grzybów leśnych

Pasta na kanapki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
785

Składniki

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówGrzyby namocz, a następnie ugotuj do miękkości razem z marchewką. Ugotowane grzyby odsącz i posiekaj drobno.
  2. Robienie pastyNa pateni rozpuśc masło, dodaj posiekaną drobno cebulkę i smaż, aż się zacznie szklić. Dodaj grzyby i pokrojoną drobno marchewkę i smaż wszystko razem. Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj olej lniany i posyp natką pietruszki.

Jak wykorzystać grzybowy kawior?

Ta pasta kanapkowa nadaje się nie tylko do położenia na dobrym pieczywie (serwuj ją samą, albo z dodatkiem kremowego twarożku czy masła). Grzybowy kawior można ułożyć na krakersach i podać jako przekąskę na imprezę. Taka pasta może być także dodatkiem do farszów lub sama za taki farsz robić: możesz nią np. posmarować ciasto francuskie, aby zrobić proste, grzybowe ślimaczki czy paluchy. Pastę można wykorzystać także jako farsz do naleśników.

Czytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie
Czytaj też:
Jak długo należy gotować suszone grzyby? To istotne nie tylko dla smaku potraw

Źródło: smaki.pl