Początek grudnia to taki czas, kiedy w większości domów już sięga po zapasy z jesieni: to m.in. aromatyczne, suszone grzyby leśne. Robi się z nich zupy, farsze do pierogów, sosy. A my dziś przychodzimy z czymś zupełnie innym i proponujemy pastę kanapkową z grzybów suszonych. Ze względu na konsystencję można powiedzieć, że to grzybowy kawior, ponieważ ugotowane grzyby nie są zmielone, a drobno posiekane. Pasta idealnie nadaje się jako dodatek do chleba czy słonych przekąsek (np. krakersów).
Jak zrobić pastę kanapkową z suszonych grzybów?
Do zrobienia pasty możesz wykorzystać dowolne suszone grzyby. Od tego będzie zależeć smak i kolor pasty. Może to być mieszanka dowolnych grzybów leśnych, mogą to być same podgrzybki jeśli chcesz uzyskać ciemną pastę i wyrazisty, mocno grzybowy smak. Jeśli weźmiesz suszone borowiki, pasta będzie miała jasny kolor, a w smaku będzie dużo delikatniejsza.
Suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, a potem ugotować. Na tę pastę nie miksuje się niczego: grzyby trzeba posiekać. Podobnie jest z resztą składników: marchewkę ugotowaną z grzybami oraz cebulę też trzeba drobno pokroić. Pasta nabiera smaku na patelni: składniki trzeba przesmażyć z odrobiną masła, a na koniec dodać jeszcze odrobinę zdrowego oleju lnianego, który dodatkowo podkręci smaki (jeśli nie masz oleju lnianego, możesz wykorzystać dobrą oliwę z oliwek lub pominąć ten składnik). Doprawiając gotową pastę, nie żałuj czarnego pieprzu.
Przepis: Pasta z grzybów leśnych
Pasta na kanapki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 785
Składniki
- 100 g suszonych grzybów
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówGrzyby namocz, a następnie ugotuj do miękkości razem z marchewką. Ugotowane grzyby odsącz i posiekaj drobno.
- Robienie pastyNa pateni rozpuśc masło, dodaj posiekaną drobno cebulkę i smaż, aż się zacznie szklić. Dodaj grzyby i pokrojoną drobno marchewkę i smaż wszystko razem. Na koniec dopraw solą, pieprzem, dodaj olej lniany i posyp natką pietruszki.
Jak wykorzystać grzybowy kawior?
Ta pasta kanapkowa nadaje się nie tylko do położenia na dobrym pieczywie (serwuj ją samą, albo z dodatkiem kremowego twarożku czy masła). Grzybowy kawior można ułożyć na krakersach i podać jako przekąskę na imprezę. Taka pasta może być także dodatkiem do farszów lub sama za taki farsz robić: możesz nią np. posmarować ciasto francuskie, aby zrobić proste, grzybowe ślimaczki czy paluchy. Pastę można wykorzystać także jako farsz do naleśników.
Czytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanieCzytaj też:
Jak długo należy gotować suszone grzyby? To istotne nie tylko dla smaku potraw