Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwyca

Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwyca

Dodano: 
Sałatka z awokado i fetą
Sałatka z awokado i fetą Źródło: Shutterstock / FotosDo
Na kolacje lubię serwować rodzinie pyszne, zdrowe i szybkie dania. Dzisiaj polecam przepis na lekką sałatkę, która jednocześnie cudownie syci. Moja rodzina uwielbia tę ekspresową kolację. A ja sięgam po ten przepis też przy różnych okazjach.

Sałatka z mojego przepisu jest zdrowa i pełna wartościowych składników, dostarczających białka, tłuszczy nienasyconych, które są korzystne dla zdrowia oraz błonnika. Do zielonych liści sałaty i szpinaku oraz świeżego ogórka dodaję dojrzałe awokado, włoskie orzechy i ser feta. To dzięki nim sałatka jest bardzo sycąca. Wielkim plusem dania jest również czas wykonania. 10 minut wystarczy, by cieszyć się smakiem i ładnym wyglądem kolacji.

Jak zrobić zieloną sałatkę z awokado i fetą

Danie to, choć wygląda bardzo wytwornie, przygotowuję z prostych składników. Zielone warzywa, awokado i lubiany w moim domu ser feta najczęściej mam w swojej kuchni. Sos do sałatki robię z wykorzystaniem soku z cytryny, ale możesz zastąpić go octem balsamicznym. Jeśli zależy ci, żeby dressing był bardziej wyrazisty, dodaj odrobinę miodu lub musztardy.

Wskazówka: jeśli sałatkę chcesz podać na przyjęciu, to staraj się tak ułożyć składniki, aby każdy z nich był widoczny i harmonijnie komponował się z innymi. Nada to tej prostej sałatce elegancki wygląd.

Przepis: Zielona sałatka z awokado i fetą

To bardzo zdrowa i lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się na lunch, jako dodatek do głównego dania oraz lekką kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 2 sztuki awokado
  • 50 g liści szpinak
  • 100 g liści sałaty
  • 1 mały świeży ogórek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 30 g orzechów włoskich

Na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie sładnikówAwokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w plastry. Ogórek dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pióra lub plastry. Ser feta pokrój w kostkę. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki. Liście sałaty opłucz i osusz.
  2. Przygotowanie dressinguW małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny solą i pieprzem.
  3. WykonanieNa dnie miski lub głębokiego talerza ułóż liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułóż ogórka i awokado, rozrzuć piórka czerwonej cebuli, posyp posiekanymi orzechami i fetą. Skrop sałatkę przygotowanym dressingiem i podawaj od razu.

Jak serwować zieloną sałatkę z awokado i fetą?

Gdy zasiadam z rodziną do kolacji, to sałatkę podaję w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa. Świetnie sprawdzają się grzanki z chleba lub bagietka. Dzięki temu posiłek wzbogacam o węglowodany.

Jeśli nie przepadasz za dressingiem z oliwy i soku z cytryny, to do sałatki będzie pasował również lekki sos jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Idealnie podkreśli smak sałatki i będzie dobrym źródłem białka. Choć moim zdaniem wygląd sałatki nie będzie już tak elegancki.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by tę wegetariańską sałatkę wzbogacić o dodatek mięsnych produktów. Świetnie komponuje się z piersią z kurczaka oraz kawałkami łososia.

Czytaj też:
Ta sałatka z ananasem nadaje się na codzienną przekąskę i na imprezę. Robi się ją 15 minut
Czytaj też:
Do jabłek dodaj tanie warzywo i dwa proste składniki. Ta sałatka jest idealna na kolację