Jabłka są składnikiem wielu wytrawnych sałatek i surówek, tak jest i w tym przypadku, jednak tu grają jedną z głównych ról. Druga jest zarezerwowana dla gotowanych ziemniaków. Do tego dorzucamy jeszcze tylko majonez i garść rodzynek. Tyle wystarczy, aby zrobić tę przepyszną sałatkę.
Jak zrobić sałatkę z jabłek i ziemniaków?
Do sałatki możesz wykorzystać tak naprawdę dowolne jabłka, jednak dobrze jest wybrać jabłka o lekko winnym i kwaśnym smaku. W przypadku ziemniaków, lepsze będą typowo sałatkowe, czyli takie, które nie rozpadają się podczas gotowania (to np. odmiany: Agata, Dali, Impresja, Mozart, Otolia, Riviera, Vivaldi, czy Zenia).
Sałatkę po wymieszaniu składników można dodatkowo doprawić według własnego uznania, jeśli jednak ziemniaki są gotowane w osolonej wodzie, często sam majonez wystarczy, aby sałatka była smaczna.
Przepis: Sałatka z jabłek i ziemniaków
Prosta sałatka z kilku składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 2 jabłka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka rodzynek
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMajonez wymieszaj z rodzynkami. Jabłka i ziemniaki pokrój w kostkę.
- Robienie sałatkiMajonez dodaj do jabłek i ziemniaków. Wymieszaj wszystko. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z jabłek jest idealna do podania jako lekka kolacja, ale można ją również spakować do pracy na drugie śniadanie. Ta sałatka, choć prosta, może być także sałatką dla gości.
Inne pomysły na sałatkę z jabłek i ziemniaków
Choć przepis na tę sałatkę jest wręcz banalnie prosty, to można się nieco pobawić recepturą i tworzyć nowe wersje dania. Do tej sałatki z jabłek będą pasowały również takie dodatki jak seler naciowy, szynka czy ogórek kiszony.
Zamiast rodzynek można do sałatki dorzucić także suszoną żurawinę albo posiekane orzechy włoskie. Do sałatki pasuje również natka pietruszki. Zaskakującego charakteru nada sałatce dodatek odrobiny jogurtu (wymieszaj pół na pół z majonezem) doprawionego skórką otartą z cytryny albo limonki. Do takiego dressingu można też dodać niewielką ilość soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. W takiej wersji sałatka smakuje wyjątkowo i warto ją także wypróbować.
Czytaj też:
Ta lekka sałatka jest idealna na kolację. Zrobisz ją w 10 minut z gotowego miksu sałatCzytaj też:
Ziemniaki w mundurkach nadziewam prostym farszem. Są idealne na przekąskę i kolację