Serniki występują w wielu rodzajach, a tym co je łączy jest właśnie ser biały, czyli twaróg. Najpopularniejsze są serniki pieczone, które można podzielić na te na kruchym spodzie i bez spodu. Jednak w ciepłe dni o wiele chętniej sięgamy po serniki na zimno, czyli nie pieczone, a żelowane. Dziś jednak chciałabym wam zaproponować przygotowanie niezwykle smacznego i efektownego sernika z bezą. Sprawdzi się na specjalne okazje i nie tylko.
Z jakich warstw składa się sernik złota rosa?
Sernik złota rosa to ciasto składające się z kilku warstw. Spodnią stanowi kruche ciasto, które jest podstawą wypieku. Na podpieczony, kruchy spód wykłada się masę serową o aksamitnej konsystencji. Pod koniec zaś pieczenia sernika, na masę serową wykłada się warstwę bezy, czyli białek ubitych z cukrem. Całość piecze się jeszcze kilkanaście minut, aż beza lekko się zrumieni. Po wystudzeniu ciasta i kilku godzinach przechowywania, na powierzchni bezy pojawią się złociste kropelki, które wyglądają niczym rosa. I od nich właśnie pochodzi nazwa tego pysznego ciasta.
Jak zrobić sernik złota rosa?
By upiec sernik złota rosa należy kolejno przygotować jego warstwy, zaczynając od spodniej, czyli kruchego ciasta. Każda z warstw sernika wymaga podpieczenia, tak by była stabilna i nie nasiąkała kolejną warstwą. Sernik najlepiej smakuje i prezentuje się po kilku godzinach od upieczenia, gdy dobrze wystygnie. Wówczas na jego powierzchni pojawiają się charakterystyczne kropelki, ciasto kruche nabierze większej delikatności i wypiek zamieni się w spójną całość.
Przepis: Sernik złota rosa
Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 szklanka mleka
Na bezę:
- 5 białek
- 120 g cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduMąkę wysyp na stolnicę, dodaj sól i kawałki zimnego masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię, wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno formy. Ponakłuwaj widelcem, piecz na złoty kolor (ok. 15 minut) w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej miksuj, dodając do niego kolejno żółtka. Połącz ze stopionym, przestudzonym masłem, a także proszkiem budyniowym i na końcu z mlekiem. Masę wyłóż na podpieczony spód. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie bezyGdy sernik zacznie się lekko rumienić, zajmij się przygotowaniem bezy. Białka ubij na sztywną pianę i dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Ubijaj pianę, aż będzie gęsta i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wyjmij sernik z piekarnika i rozprowadź na nim równomiernie bezę. Piecz jeszcze około 10-15 minut, aż beza lekko się zarumieni.
Sernik złota rosa – wskazówki
Oto wskazówki dzięki którym sernik złota rosa, będzie wyglądał i smakował tak, jak tego oczekujecie.
- Składniki na masę serową przed miksowaniem należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Szczególnie chodzi tu o twaróg i jajka. Dzięki temu sernik będzie miał mniejszą tendencję do opadania.
- By na powierzchni sernika pojawiła się rosa, należy wystarczająco dobrze ubić bezę. Zawarty w niej cukier musi się całkowicie rozpuścić.
- Upieczony sernik należy powoli studzić, dzięki czemu nie opadnie i nie popęka. W tym celu po wyłączeniu piekarnika jego drzwiczki trzeba uchylić i pozostawić ciasto do przestygnięcia. Ciepły sernik można będzie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Czytaj też:
Jeden dodatek sprawia, że ten sernik smakuje jak ciasto z cukierni. Przepis jest bardzo prostyCzytaj też:
Ten genialny sernik z wiaderka to moje awaryjne ciasto na szybko. Składniki zawsze mam w domu