Każdy się dziwi, kiedy mówię o serniku z wiaderka jako moim cieście awaryjnym, czyli takim, które robię, kiedy potrzebuję dobrego ciasta, a nie mam czasu na siedzenie w kuchni. Robię je często, kiedy spodziewam się gości: większość uwielbia serniki, a ten smakuje rewelacyjnie. Aby go zrobić, wystarczy ser z wiaderka i proste składniki, które zwykle każdy ma w domu. Co ważne: ten sernik nie ma spodu, to tylko pyszna, mocno wilgotna serowa masa.
Jak zrobić sernik z wiaderka?
Ja do przygotowania masy sernikowej używam robota. To sprawia, że wszystko można przygotować dosłownie w kilka chwil (można użyć też zwykłego miksera ręcznego). Potrzebne są dwie spore miski: jedna do ubicia piany z białek, druga do ubicia puszystej masy z żółtek, cukru i masła. Mi to zajmuje nie więcej niż 5-7 minut. Potem już tylko wystarczy połączyć składniki i masa na sernik jest gotowa.
Sernik z wiaderka zwykle piekę w tortownicy, ale można go upiec w dowolnej foremce. Czy tu może się cokolwiek nie udać? Moim zdaniem: nie. Sernik może opaść, jeśli wyjmiesz go zbyt szybko z piekarnika (mi się to zdarzyło kilka razy), ale nadal jest przepyszny. I tu od razu rada: ponieważ sernik dość mocno wyrasta podczas pieczenia, nie wyjmuj go z piekarnika od razu, tylko wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki. Pozwól ciastu powoli ostygnąć. Ja lubię piec to ciasto wieczorem, wówczas rano wyciągam idealny, dobrze wystudzony sernik.
Rada: sernik z wiaderka można aromatyzować w dowolny sposób, także zmieniając smak budyniu. Ja często dodaję do tego ciasta skórkę otartą z pomarańczy.
Przepis: Sernik z wiaderka
Prosty sernik bez spodu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 814 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g miękkiego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj na puch masło, dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucieraj, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Robienie masy serowejDo masy z żółtek dodaj ser, budynie i zmiksuj wszystko. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPrzelej ciasto do formy. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać sernik z wiaderka?
Sernik z tego przepisu nie potrzebuje wielkich dekoracji – ja go podaję zwykle jedynie lekko oprószonego cukrem pudrem. Ale zdarzyło mi się udekorować go grubą warstwą masy zrobionej z czekolady i śmietanki oraz sporą ilością owoców. W takiej wersji podałam sernik na przyjęcie urodzinowe bliskiej osoby, kiedy nie miałam czasu na pieczenie tortu, a nie chciałam kupować gotowca. I bardzo taką wersję na specjalne okazje polecam.
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po krokuCzytaj też:
Ten prosty placek z jabłkami zawsze się udaje. Niecała godzina i ciasto jest gotowe