Moja szwagierka nie raz udowodniła, że z prostych składników można wyczarować eleganckie i bardzo smaczne potrawy. Tym razem podała roladki z brukselki i boczku. Wziąłem przepis, bo to idealna przegryzka na jeden kęs, która zaskakuje nie tylko smakiem, ale także konsystencją.
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Brukselka ma naturalną goryczkę, której można bardzo łatwo się pozbyć, mrożąc to warzywo. Chcąc ugotować świeżą brukselkę, warto dodać do wody sól i cukier w proporcji 1:1, pomieszać wodę z mlekiem w proporcji 2:1 lub wymienić wodę na świeżą po 1 minucie gotowania warzywa (brukselkę zalewamy ponownie wrzącą wodą oraz dodajemy sól i cukier).
Brukselkę należy gotować bez przykrycia. Przykrycie garnka podczas gotowania sprawia, że warzywo traci swój intensywny, zielony kolor. Co więcej, brukselka gotowana pod przykryciem ma mocniejszy aromat, który może zniechęcać do jedzenia.
Jak zrobić roladki z boczku i brukselki?
Roladki z brukselki i boczku możesz zrobić w piekarniku lub na patelni. Ja przygotowuję je w piekarniku, co pozwala uniknąć stania przy kuchni oraz sprzątania pryskającego podczas smażenia tłuszczu. Do przygotowania roladek polecam użyć wysokiej jakości boczku gotowanego, pieczonego lub wędzonego. Doskonale sprawdzi się również bekon – choć nazwy „boczek” i „bekon” są często stosowane zamiennie, to nie odnoszą się do tego samego produktu. Boczek powstaje z dolnej (brzusznej) części tuszy wieprzowej, a bekon z części górnej (grzbietowej). Boczek i bekon różnią się również pod względem zawartości tłuszczu – bekon jest mniej tłusty.
Porada: zwróć uwagę, czy boczek/bekon jest zwarty i nie zawiera w swoim składzie wody oraz innych dodatków np. aromatu dymu wędzarniczego. Wysokiej jakości boczek ładnie się przyrumieni i będzie chrupiący. Jeżeli kupisz boczek „napompowany” wodą, to zacznie się on gotować podczas obróbki termicznej i przekąska wyjdzie niesmaczna.
Zarówno brukselkę, jak i boczek możesz przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami np. świeżo zmielonym pieprzem, słodką lub ostrą papryką, rozmarynem, tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
Przepis: Roladki z boczku i brukselki
Przygotowanie tej pysznej przekąski z brukselki nie jest trudne i zajmuje zaledwie krótką chwilę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 12 średniej wielkości brukselek
- 12 plastrów boczku lub bekonu
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie brukselkiBrukselkę obierz z wierzchnich liści i opłucz pod zimną wodą. Zagotuj 3 litry wody. Do wrzątku dodaj sól i cukier oraz brukselkę. Ugotuj brukselkę al dente. Czas gotowania świeżej brukselki to 3-4 minuty. Brukselka mrożona powinna być gotowana 6-7 minut. Wyjmij brukselkę z garnka łyżką cedzakową, a następnie przełóż do miski z zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania (do wody możesz dodać kostki lodu). Po 3 minutach odsącz warzywo z nadmiaru płynu na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem.
- WykonanieOwiń brukselki plastrami boczku, zepnij wykałaczkami i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw przekąskę do nagrzanego piekarnika i piecz 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć brukselki na drugą stronę, żeby boczek równomiernie się zrumienił. Porada: jeżeli boczek długo się rumieni, co często związane jest z wysoką zawartością wody, to możesz użyć funkcji termoobiegu lub grillowania.
Jak zrobić roladki z brukselki i boczku na patelni?
Jeżeli chcesz uniknąć pieczenia, to polecam lekko podsmażyć boczek, owinąć nim brukselki, spiąć wykałaczką i dosmażyć przekąskę na patelni po smażeniu boczku.
Czytaj też:
Roluję 3 składniki i szybko robię pyszne roladki. Są idealne na codzienną lub uroczystą przekąskęCzytaj też:
Taką brukselkę jedzą nawet moje wybredne dzieci. Sekret jej smaku to chrupiący dodatek i prosty sos