Rozgniatam twaróg i łączę go z kilkoma składnikami. Te precle dosłownie rozpływają się w ustach

Rozgniatam twaróg i łączę go z kilkoma składnikami. Te precle dosłownie rozpływają się w ustach

Dodano: 
Precle twarogowe
Precle twarogowe Źródło: Shutterstock / rom_olik
Gdy moje dzieci mają ochotę na coś słodkiego, często sięgam po twaróg. Na jego bazie można przygotować wiele pożywnych potraw, również słodkie przekąski. Tę w kształcie precli robię szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza.

Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta z dodatkiem twarogu, koniecznie musicie je wypróbować. Przygotowuje się je dość prosto, a zachwyca smakiem i konsystencją. Ciasto twarogowe jest bowiem delikatne i kruche i co istotne niezbyt kaloryczne, za to bogate w białko i wapń. Dlatego twarogowe precle chętnie serwuję na podwieczorek czy przekąskę.

Jak przygotować twaróg do ciasta?

Na ciasto twarogowe najlepiej wykorzystać półtłusty, zwarty twaróg. Łączy on bowiem w sobie zalety twarogu chudego i tłustego, czyli nie jest zbyt kaloryczny, za to wystarczająco aksamitny i bardzo smaczny. Twaróg do ciasta można rozgnieść porządnie widelcem, bo małe grudki w niczym nie przeszkadzają. Jeśli jednak ktoś lubi idealnie gładkie ciasta, twaróg może zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Jak zrobić precle z ciasta twarogowego?

Przygotowanie precli z ciasta twarogowego jest bezproblemowe i przypomina nieco sporządzanie ciasta kruchego. Podstawowy składnik ciasta, czyli twaróg należy rozdrobnić, a potem połączyć z pozostałymi dodatkami i dość szybko zagnieść. Potem pozostanie uformować z niego wałki i zamienić je w kształtne precle.

Przepis: Precle twarogowe

Słodkie precle z ciasta twarogowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaNa stolnicy umieść twaróg, rozgnieć go widelcem. Dodaj masło i mąkę, przesiekaj składniki. Dodaj proszek do pieczenia, 1 jajko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, zagnieć z nich w miarę gładkie ciasto.
  2. Formowanie precliCiasto wyłóż na lekko oprószony mąką blat. Podziel je na 12 równych części. Z każdej uformuj wałek o długości około 20 cm. Następnie ułóż wałek w kształt precla, składając końce na środku.
  3. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle, zachowując niewielkie odstępy. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciastka powinny być wyrośnięte i złociste.

Precle z ciasta twarogowego – kilka wskazówek

Precle z ciasta twarogowego są miękkie, delikatne i niezbyt słodkie. Sprawdź, jak możesz je ulepszyć.

  • Do ciasta twarogowego można dodać skórkę startą z cytryny, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, a nawet rodzynki. Dzięki tym składnikom precle nabiorą wyrazistego smaku.
  • Upieczone i lekko ostudzone precle można pospać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • Precle twarogowe najsmaczniejsze są wkrótce po upieczeniu, jednak bez problemu można je przechowywać. Trzymane w zamkniętym pojemniku zachowają doskonały smak przez 2-3 dni.

Czytaj też:
Puszystą masę wlewam do papilotek i w 20 minut mam babeczki lekkie jak chmurka. To u mnie hit
Czytaj też:
Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników