Tradycyjny krem do karpatki powstaje z gęstego budyniu oraz masła, co sprawia, że jest dość tłusty, ciężki i bardzo kaloryczny. Moja rodzina nie przepada za kremami budyniowymi, dlatego mocno pofalowane blaty do karpatki przekładam innym kremem. Robię go na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Gotowy krem jest bardzo puszysty i ma umiarkowanie słodki smak.
Jakie ciasto na blaty do karpatki?
Będąc dzieckiem, zastanawiałem się, w jaki sposób powstają charakterystyczne „góry” w karpatce. Byłem przekonany, że moja babcia i mama formują ciasto przed pieczeniem, dzięki czemu ma ono nietypowy kształt, jednak powstające na blatach nierówności to zasługa ciasta parzonego. Powstaje ono z mąki pszennej, masła, wody, proszku do pieczenia, soli oraz jajek. Ma delikatny, neutralny smak, co sprawia, że może być podawane nie tylko ze słodkimi kremami, ale także wytrawnym nadzieniem np. ze szpinaku i sera feta. Z ciasta parzonego powstają również ptysie i eklerki.
Jak zrobić karpatkę z mascarpone?
Do karpatki potrzebujesz 2 blaty z ciasta parzonego. Piekę karpatkę w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, a możesz również upiec blaty w dwóch blaszkach prostokątnych lub wyłożyć całe ciasto na dużą blachę z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przekroić na pół. W ten sposób otrzymasz dwa blaty oraz zaoszczędzisz nieco energii elektrycznej/gazu, skracając jednocześnie czas pieczenia. Porada: ciasto do karpatki możesz upiec 1-2 dni wcześniej i przechowywać w papierowej torbie, w suchym i chłodnym miejscu.
Lekki krem robię z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Polecam dodać do kremu śmietankę 36%, która nie wymaga długiego chłodzenia i ubijania w zimnym naczyniu oraz nie sprawia niemiłych niespodzianek podczas ubijania. Dodając do kremu śmietankę kremówkę 30%, pamiętaj, że najlepiej schładzać ją przez minimum 12 godzin.
Przepis: Karpatka z mascarpone
Karpatka w tej odsłonie smakuje fenomenalnie i ma znacznie mniej kalorii niż klasyczna wersja tego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 5 średnich lub 6 dużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na krem mascarpone:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta parzonegoMąkę pszenną przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Ustaw na kuchence średniej wielkości garnek z grubym dnem i roztop masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Do płynnego masła dodaj wodę i doprowadź składniki do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i dodaj do gotującej się wody z masłem mąkę z solą, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Mieszaj ciasto, aż zyska jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od brzegów oraz dna garnka. Zdejmij garnek z palnika i pozostaw ciasto parzone do ostygnięcia.
- Dodanie jajekGdy ciasto wystygnie, wbijaj do niego po jednym jajku i miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Do jednolitego ciasta parzonego z jajkami dodaj proszek do pieczenia i krótko wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
- Przygotowanie do pieczeniaPodziel ciasto na pół i przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych masłem i oprószonych mąką tortownic. Wykładanie i równomierne rozprowadzenie ciasta parzonego ułatwia użycie natłuszczonej olejem łyżki lub silikonowej szpatułki.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z połową ciasta i piecz do lekkiego zrumienienia – ciasto powinno mocno urosnąć, tworząc wysokie góry. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia ciasta do karpatki, bo może opaść. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W taki sam sposób upiecz drugą część ciasta.
- Przygotowanie kremuPrzygotuj wysokie naczynie i przełóż do niego serek mascarpone, wsyp cukier puder i wlej ekstrakt waniliowy. Stopniowo zwiększając obroty miksera, ubijaj składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści – 2-3 minuty. Następnie wlej śmietankę kremówkę i ubijaj kolejne 2-3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: możesz również zmienić kolejność dodawania składników, ubijając śmietankę kremówkę z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na sztywno i łącząc z serkiem mascarpone (serek dodawaj stopniowo i miksuj po każdej porcji na wysokich obrotach).
- Wykonanie i chłodzenieWyłóż krem na jeden ostudzony blat ciasta, wypełniając nim wszystkie zagłębienia. Przykryj krem drugim blatem ciasta. Przykryj tortownicę z gotowym ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Karpatkę mascarpone podawaj lekko schłodzoną. Możesz udekorować porcje ciasta cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Inne wersje kremu z mascarpone i opcjonalne dodatki do karpatki
Do waniliowego kremu z mascarpone możesz dodać startą na tarce lub drobno posiekaną czekoladę (gorzką, mleczną bądź białą). Dodając do kremu 1/2 tabliczki roztopionej czekolady i 2 łyżki kakao, przygotujesz krem mascarpone o smaku czekoladowym. Możesz również zmienić smak kremu, dodając do niego zmiksowane truskawki lub inne owoce np. morele, maliny, borówki. 1 szklankę zmiksowanych owoców doprowadź do wrzenia i wymieszaj z 1 galaretką o takim samym smaku. Ostudzone owoce z galaretką wmieszaj w gotowy krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki.
Możesz również zrobić karpatkę z wanilinowym kremem mascarpone i świeżymi owocami – pokrojone na plasterki truskawki, maliny, jagody, borówki lub inne, miękkie owoce ułóż na spodzie ciasta i przykryj kremem lub ułóż na kremie i przykryj górnym blatem ciasta parzonego.
Czytaj też:
Błyskawiczna karpatka bez pieczenia. Patent z groszkiem nie ma sobie równychCzytaj też:
Moja rodzina uwielbia to ciacho rodem z PRL-u. Wzbogacam je w nietypowy składnik i smakuje obłędnie