Moja rodzina uwielbia to ciacho rodem z PRL-u. Wzbogacam je w nietypowy składnik i smakuje obłędnie

Moja rodzina uwielbia to ciacho rodem z PRL-u. Wzbogacam je w nietypowy składnik i smakuje obłędnie

Dodano: 
Karpatka z owocami
Karpatka z owocami Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Są ciasta, które znamy jeszcze z dzieciństwa i wciąż zachwycamy się ich smakiem. Należy do nich karpatka, która czasy świetności przeżywała w PRL-u. Moja rodzina uwielbia jej wersję z dodatkiem owoców.

Karpatka to proste w przygotowaniu ciasto z kremem, które było uwielbiane w czasach PRL-u. Moja rodzina też doskonale je zna, bo piekę je od czasu do czasu, gdy bardzo o nie proszą. Zawsze jednak dorzucam do niego jeden składnik, który nie tylko uatrakcyjnia wygląd, ale też smak tego deseru. Wam też z pewnością posmakuje taka wersja karpatki.

Jakie dodatki pasują do ciasta karpatka?

Karpatka to ciasto o delikatnym smaku, które zwykle posypuje się cukrem pudrem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco odmienić jej wygląd i smak. A można to zrobić na kilka sposobów. Po pierwsze zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego, można przygotować budyń owocowy, a nawet czekoladowy. Do kremu warto dodać owoce – świeże lub przetworzone. Ze świeżych owoców sprawdzą się: borówki, truskawki, maliny czy kiwi. Niektóre owoce można jednak poddusić z cukrem, dzięki czemu będą miękkie i mniej podatne na zepsucie. W taki sposób można przygotować np. wiśnie, czereśnie czy śliwki. Jeśli zaś chodzi o wykończenie ciasta, można je polać esami-floresami z czekolady.

Jak zrobić karpatkę z dodatkiem wiśni?

Karpatka to eleganckie, dość łatwe w przygotowaniu ciasto. By je zrobić, wystarczy upiec dwa blaty ciasta parzonego i przełożyć je kremem budyniowym. Krem ten można przyrządzić na bazie budyniu w proszku, kremu karpatka w proszku lub ze świeżych składników. Po wystudzeniu budyń miksuje się z masłem, dzięki czemu zyskuje aksamitną konsystencję. Ja na kremie kładę też zwykle wiśnie podduszone z cukrem. Za ich sprawą deser zyskuje wyrazisty smak.

Przepis: Karpatka z wiśniami

Ciasto karpatka z dodatkiem podduszonych wiśni

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mrożonych wiśni
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Do płynu wsyp mąkę i całość mieszaj podgrzewając, aż nie będzie w cieście grudek i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wtedy zestaw ciasto z ognia i przestudź. Do ciasta wbijaj kolejno po jednym jajku i cały czas miksuj ciasto, by miało gładką konsystencję.
  2. Pieczenie ciastaCiasto podziel na dwie równe części. Każdą część przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadź. Każdy blat piecz oddzielnie przez ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczone blaty wystudź.
  3. Przygotowanie wiśniMrożone wiśnie umieść w rondelku. Podlej je odrobiną wody, dodaj cukier. Całość zagotuj, a potem gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2-3 łyżkach zimnej wody, wlej ją do gotujących się wiśni, wymieszaj. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź.
  4. Przygotowanie budyniuNa krem w garnku podgrzej 400 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mieszankę mączno-jajeczną do garnka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje (około 2-3 minuty). Budyń wystudź.
  5. Miksowanie kremu i wykańczanie ciastaMasło pozostaw w temperaturze pokojowej, by zrobiło się miękkie. Zmiksuj je i dalej miksuj, dodając do niego po łyżce wystudzony budyń. Zimnym, gęstniejącym sosem posmaruj jeden blat ciasta. Przykryj go kremem. Na wierzchu ułóż osączone wiśnie, lekko wciśnij je w krem. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Deser schłodź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Ciasto karpatka – cenne wskazówki

Zastosuj te wskazówki, a smak i wygląd ciasta cię zachwycą.

  • Ciasto karpatka po przygotowaniu należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej bowiem smakuje, gdy przegryzie się z kremem i lekko nim nawilgnie.
  • Przed wstawieniem do lodówki formę z ciastem należy dokładnie przykryć folią spożywczą. Krem z dodatkiem masła szybko bowiem chłonie obce zapachy.
  • Karpatkę najlepiej jest oprószyć cukrem pudrem tuż przed podaniem. Cukier ten bowiem rozpuszcza się w czasie przechowywania.

Czytaj też:
Mój biszkopt z jabłkami jest dziecinnie prosty i zawsze wychodzi. Robię go z tanich składników
Czytaj też:
To ciasto z brzoskwiniami smakuje obłędnie. Sekretem jest prosta budyniowo-śmietanowa masa

Źródło: smaki.pl