Karpatka to proste w przygotowaniu ciasto z kremem, które było uwielbiane w czasach PRL-u. Moja rodzina też doskonale je zna, bo piekę je od czasu do czasu, gdy bardzo o nie proszą. Zawsze jednak dorzucam do niego jeden składnik, który nie tylko uatrakcyjnia wygląd, ale też smak tego deseru. Wam też z pewnością posmakuje taka wersja karpatki.
Jakie dodatki pasują do ciasta karpatka?
Karpatka to ciasto o delikatnym smaku, które zwykle posypuje się cukrem pudrem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco odmienić jej wygląd i smak. A można to zrobić na kilka sposobów. Po pierwsze zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego, można przygotować budyń owocowy, a nawet czekoladowy. Do kremu warto dodać owoce – świeże lub przetworzone. Ze świeżych owoców sprawdzą się: borówki, truskawki, maliny czy kiwi. Niektóre owoce można jednak poddusić z cukrem, dzięki czemu będą miękkie i mniej podatne na zepsucie. W taki sposób można przygotować np. wiśnie, czereśnie czy śliwki. Jeśli zaś chodzi o wykończenie ciasta, można je polać esami-floresami z czekolady.
Jak zrobić karpatkę z dodatkiem wiśni?
Karpatka to eleganckie, dość łatwe w przygotowaniu ciasto. By je zrobić, wystarczy upiec dwa blaty ciasta parzonego i przełożyć je kremem budyniowym. Krem ten można przyrządzić na bazie budyniu w proszku, kremu karpatka w proszku lub ze świeżych składników. Po wystudzeniu budyń miksuje się z masłem, dzięki czemu zyskuje aksamitną konsystencję. Ja na kremie kładę też zwykle wiśnie podduszone z cukrem. Za ich sprawą deser zyskuje wyrazisty smak.
Przepis: Karpatka z wiśniami
Ciasto karpatka z dodatkiem podduszonych wiśni
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Na krem:
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW garnku zagotuj wodę z masłem i solą. Do płynu wsyp mąkę i całość mieszaj podgrzewając, aż nie będzie w cieście grudek i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wtedy zestaw ciasto z ognia i przestudź. Do ciasta wbijaj kolejno po jednym jajku i cały czas miksuj ciasto, by miało gładką konsystencję.
- Pieczenie ciastaCiasto podziel na dwie równe części. Każdą część przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadź. Każdy blat piecz oddzielnie przez ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczone blaty wystudź.
- Przygotowanie wiśniMrożone wiśnie umieść w rondelku. Podlej je odrobiną wody, dodaj cukier. Całość zagotuj, a potem gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2-3 łyżkach zimnej wody, wlej ją do gotujących się wiśni, wymieszaj. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź.
- Przygotowanie budyniuNa krem w garnku podgrzej 400 ml mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mieszankę mączno-jajeczną do garnka, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje (około 2-3 minuty). Budyń wystudź.
- Miksowanie kremu i wykańczanie ciastaMasło pozostaw w temperaturze pokojowej, by zrobiło się miękkie. Zmiksuj je i dalej miksuj, dodając do niego po łyżce wystudzony budyń. Zimnym, gęstniejącym sosem posmaruj jeden blat ciasta. Przykryj go kremem. Na wierzchu ułóż osączone wiśnie, lekko wciśnij je w krem. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Deser schłodź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Ciasto karpatka – cenne wskazówki
Zastosuj te wskazówki, a smak i wygląd ciasta cię zachwycą.
- Ciasto karpatka po przygotowaniu należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej bowiem smakuje, gdy przegryzie się z kremem i lekko nim nawilgnie.
- Przed wstawieniem do lodówki formę z ciastem należy dokładnie przykryć folią spożywczą. Krem z dodatkiem masła szybko bowiem chłonie obce zapachy.
- Karpatkę najlepiej jest oprószyć cukrem pudrem tuż przed podaniem. Cukier ten bowiem rozpuszcza się w czasie przechowywania.
Czytaj też:
Ulubione ciasto Polaków robię z lżejszym kremem. Deser jest jeszcze pyszniejszy i mniej kalorycznyCzytaj też:
Mój biszkopt z jabłkami jest dziecinnie prosty i zawsze wychodzi. Robię go z tanich składników