Błyskawiczna karpatka bez pieczenia. Patent z groszkiem nie ma sobie równych
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Błyskawiczna karpatka bez pieczenia. Patent z groszkiem nie ma sobie równych

Dodano: 
Karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Karpatka bez pieczenia? To możliwe! Kultowe ciasto zrobiłam w niespełna pół godziny. Karpatka z groszkiem ptysiowym nie bez powodu stała się hitem internetu.

Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, ale nie oszukujmy się, jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na karpatkę bez pieczenia (swego czasu robili ją chyba wszyscy kulinarni influencerzy) od razu wiedziałam, że muszę to wypróbować. Mimo obaw, czy ciasto zwyczajnie się nie rozleci – karpatka z groszkiem ptysiowym zamiast tradycyjnego parzonego ciasta wyszła perfekcyjna.

Karpatka z groszkiem ptysiowym – jak ją zrobić?

Ta naprawdę potrzebne są dwie warstwy groszku i budyniowy krem. Ważne jest, aby masło, którego użyjesz do zrobienia kremu wyjąć wcześniej z lodówki. Musi być miękkie, bo tylko wtedy ubije się na jasną, puszystą masę, do której można wmieszać budyń. Groszek ptysiowy, który odpowiada tu za całą „magię”, bez problemu kupisz w większości sklepów spożywczych. Często jest dostępny także w piekarniach lub cukierniach.

Moja największa obawa, kiedy robiłam karpatkę z groszku ptysiowego, była taka, czy ciasto zwyczajnie się nie rozpadnie. Okazało się, że to niepotrzebne obawy. Ważne jest, aby wierzchnią warstwę groszku dobrze docisnąć. I mimo, że to karpatka ekspresowa, to warto dać jej czas na porządne schłodzenie w lodówce (u mnie to zwykle kilka godzin).

Rada: jeśli nie czujesz się na siłach, aby robić samodzielnie krem budyniowy, kup w sklepie gotowy krem do karpatki w proszku i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – na koniec przełóż warstwy groszku kremem, dokładnie jak w przepisie.

Przepis: Karpatka bez pieczenia

Szybka wersja tradycyjnej karpatki. Zamiast ciasta potrzebny jest gotowy groszek ptysiowy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 200 g masła
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 160 g groszku ptysiowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuZrób budyń z torebek: część mleka zagotuj w garnku z cukrem, w reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy, wlej do mleka z cukrem i chwilę gotuj, energicznie mieszając. Gotowy budyń odstaw, aby ostygł. Miękkie masło ubij na puszystą masę (wykorzystaj mikser lub robot). Miksując cały czas, dodawaj do masła zimny budyń po jednej łyżce.
  2. Robienie karpatki
    Robienie karpatki
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp na dno połowę groszku ptysiowego. Na warstwę groszku wyłóż równomiernie cały krem i wysyp na wierzch resztę groszku. Dociśnij groszek i odstaw ciasto na kilka do lodówki – najlepiej na kilka godzin. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem.

Jak podać karpatkę bez pieczenia?

Gotowe ciasto kroi się łatwo na porcje, jak każde inne. Ale ciasto przekładane w tortownicy to tylko jedna z opcji na karpatkę z groszku ptysiowego. Tu można tak naprawdę puścić wodze fantazji. Jeśli planujesz przyjęcie, możesz groszek i krem układać warstwami w pucharkach do deserów lub szklankach, możesz też wykorzystać małe ringi, aby robić minikarpatki.

Czytaj też:
Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domu
Czytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników