Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, ale nie oszukujmy się, jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na karpatkę bez pieczenia (swego czasu robili ją chyba wszyscy kulinarni influencerzy) od razu wiedziałam, że muszę to wypróbować. Mimo obaw, czy ciasto zwyczajnie się nie rozleci – karpatka z groszkiem ptysiowym zamiast tradycyjnego parzonego ciasta wyszła perfekcyjna.
Karpatka z groszkiem ptysiowym – jak ją zrobić?
Ta naprawdę potrzebne są dwie warstwy groszku i budyniowy krem. Ważne jest, aby masło, którego użyjesz do zrobienia kremu wyjąć wcześniej z lodówki. Musi być miękkie, bo tylko wtedy ubije się na jasną, puszystą masę, do której można wmieszać budyń. Groszek ptysiowy, który odpowiada tu za całą „magię”, bez problemu kupisz w większości sklepów spożywczych. Często jest dostępny także w piekarniach lub cukierniach.
Moja największa obawa, kiedy robiłam karpatkę z groszku ptysiowego, była taka, czy ciasto zwyczajnie się nie rozpadnie. Okazało się, że to niepotrzebne obawy. Ważne jest, aby wierzchnią warstwę groszku dobrze docisnąć. I mimo, że to karpatka ekspresowa, to warto dać jej czas na porządne schłodzenie w lodówce (u mnie to zwykle kilka godzin).
Rada: jeśli nie czujesz się na siłach, aby robić samodzielnie krem budyniowy, kup w sklepie gotowy krem do karpatki w proszku i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – na koniec przełóż warstwy groszku kremem, dokładnie jak w przepisie.
Przepis: Karpatka bez pieczenia
Szybka wersja tradycyjnej karpatki. Zamiast ciasta potrzebny jest gotowy groszek ptysiowy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 200 g masła
- 600 ml mleka
- 2 budynie bez cukru
- 5 łyżek drobnego cukru
- 160 g groszku ptysiowego
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie kremuZrób budyń z torebek: część mleka zagotuj w garnku z cukrem, w reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy, wlej do mleka z cukrem i chwilę gotuj, energicznie mieszając. Gotowy budyń odstaw, aby ostygł. Miękkie masło ubij na puszystą masę (wykorzystaj mikser lub robot). Miksując cały czas, dodawaj do masła zimny budyń po jednej łyżce.
- Robienie karpatki
Jak podać karpatkę bez pieczenia?
Gotowe ciasto kroi się łatwo na porcje, jak każde inne. Ale ciasto przekładane w tortownicy to tylko jedna z opcji na karpatkę z groszku ptysiowego. Tu można tak naprawdę puścić wodze fantazji. Jeśli planujesz przyjęcie, możesz groszek i krem układać warstwami w pucharkach do deserów lub szklankach, możesz też wykorzystać małe ringi, aby robić minikarpatki.
Czytaj też:
Rozkładam herbatniki i trzy słodkie masy. Ciasto bez pieczenia 3 Bit to hit w moim domuCzytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników