Wytrawny strudel to idealna alternatywa dla słonych przekąsek oraz dań typu fast food. Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu więcej warzyw lub inne rodzaje sera.
Jak zrobić strudel z brokułami i serem mozzarella?
Strudel z brokułami i mozzarellą to pyszna przekąska, której przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Nie musisz również długo oczekiwać na jego degustację, bo ciasto francuskie jest gotowe po 25-30 minutach pieczenia.
Wskazówka: Aby ciasto francuskie ładnie się rozwarstwiło i było chrupiące, powinno być mocno schłodzone. Na zimne ciasto wyłóż przestudzony farsz. Ciasto francuskie możesz zastąpić gotowym ciastem drożdżowym lub ciastem filo (10 arkuszy posmarowanych masłem i ułożonych jeden na drugim).
Nie gotuję brokułów przed nadziewaniem ciasta francuskiego, a jedynie przez chwilę podsmażam je z czosnkiem i cebulą. Jeżeli lubisz bardzo miękkie brokuły, to możesz je zblanszować i odsączyć z wody przed dodaniem na patelnię.
Przepis: Strudel z brokułami i mozzarellą
Ten wytrawny strudel to pyszna przekąską lub ciepła kolacja,
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Europejska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 25 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 378 w każdej porcji
 
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
 
Na farsz:
- 1 średni brokuł
 - 1 średnia cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 200 g sera mozzarella
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1/3 łyżeczki tymianku
 - 1 łyżka klarowanego masła
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 1 średnie jajko
 - 2 łyżeczki siemienia lnianego, ziaren sezamu lub nasion czarnuszki
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników farszuBrokuł umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
 - SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj brokuł i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj na patelnię oregano, tymianek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki. Pozostaw farsz do przestygnięcia.
 - Nakładanie farszuRozwiń ciasto francuskie i posyp je połową startego sera, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na ser wyłóż przestudzony farsz. Posyp farsz resztą startego sera. Zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego brzegu. Zlep boki rolady.
 - PieczeniePrzełóż strudel na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na wierzchu strudla zrób kilka płytkich nacięć. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp siemieniem lnianym, sezamem lub czarnuszką. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę ze strudlem do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut.
 
Strudel z brokułami i serem doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Możesz serwować go z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego lub sosu ziołowego.
Inne warianty nadzienia do wytrawnego strudla z ciasta francuskiego
Wytrawny strudel możesz również przygotować z innym nadzieniem np.:
- pokrojoną i podsmażoną z ulubionymi warzywami piersią z kurczaka,
 - ugotowaną i podsmażoną z cebulą oraz czosnkiem kapustą kiszoną lub świeżą kapustą,
 - kapustą i grzybami,
 - podsmażonym mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i serem,
 - podduszonym z czosnkiem i cebulą szpinakiem oraz serem gorgonzola,
 - szpinakiem i łososiem.
 
Czytaj też:
Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodówCzytaj też:
Biorę 2 popularne składniki i robię strudel z twarogiem. Jest lepszy niż niejeden sernik
