Nie wiesz co spakować do śniadaniówek lub do pracy? A może szukasz pomysłu na szybką kolację? Minipizze to ciepła przekąska na każdą z tych okazji. Pierwszym raz zrobiłam ją z ciekawości, zachęcona przez bratową, która pochwaliła się, że często robi takie przysmaki dla swoich bliskich, bo ma gwarancję, że znikną z talerzy. Wzięłam od niej przepis i od tamtej pory robiłam minipizze już nie raz. Bliscy wciąż nie mają ich dość i co jakiś czas się o nie upominają. Na szczęście z gotowym ciastem na pizzę zrobienie nie jest skomplikowane i czasochłonne. Polecam spróbować.
Jak zrobić prostą i ciepłą przekąskę?
Sycące i smaczne małe pizze powstaną bardzo szybko, jeśli podobnie jak ja, zawczasu kupisz lub przygotujesz ciasto. Wtedy wystarczy podzielić je na porcje, posmarować sosem pomidorowym i poukładać dodatki. U mnie są to proste produkty – szynka, papryka i ser żółty. Sos robię z passaty pomidorowej i ziół, ale też możesz wziąć gotowy. To dodatkowo skróci czas przygotowania smakołyku.
Przepis: Mini pizze
Pyszna ciepła przekąska, którą możesz podać na drugie śniadanie lub kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 442 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ciasta na pizzę
- 200 g passaty pomidorowej
- 150 g sera żółtego
- 100 g szynki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPaprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Szynkę również potnij na małe kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Robienie sosu pomidorowegoPassatę pomidorową wlej do garnka. Gotuj ją na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje (7-10 minut). Dopraw ziołami, pieprzem oraz szczypta soli.
- Formowanie mini pizzCiasto na pizzę podziel na 12 porcji. Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek. Posmaruj je porcją sosu pomidorowego, a następnie ułóż na nich paprykę, szynkę oraz ser żółty.
- Pieczenie mini pizzBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nich gotowe mini pizze. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Jak podać minipizze?
Moim zdaniem ta przekąska najlepiej smakuje na ciepło, lecz moi bliscy z ogromną ochotą zajadą ją po ostudzeniu, najczęściej w szkole i w pracy. W związku z tym, co jakiś czas przygotowuję większą jej ilość. Gdy podaję minipizze na ciepło, polewam je oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku lub ziół. Moi bliscy sięgają jednak po ketchup albo sos czosnkowy.
Inne warianty przekąski na drugie śniadanie
Zamiast sera żółtego możesz wykorzystać ser pleśniowy lub białą mozzarellę. Takie minipizze też będą smaczne. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten smakołyk bez szynki lub z podsmażonym boczkiem czy kiełbasą. Paprykę możesz również zamienić na inne warzywa, które zwykle dodajesz do pizzy np. cebulę, oliwki, brokuł czy pieczarki.
Czytaj też:
Tosty à la pizza hawajska są idealne na szybkie śniadanie. Kwadrans i gotowe!Czytaj też:
W weekend lubię zrobić rodzinie domową pizzę. Ten genialny przepis mogę łatwo modyfikować