Rolady ze zdrowego mięsa wzbogacam o 2 składniki. Danie smakuje, jak z najlepszej restauracji

Rolady ze zdrowego mięsa wzbogacam o 2 składniki. Danie smakuje, jak z najlepszej restauracji

Dodano: 
Rolady indycze
Rolady indycze Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ostatnio coraz częściej sięgam po zdrowe, chude mięso i robię z niego różne pyszne potrawy. Jedną z nich są proste rolady, które powstają po dodaniu dwóch składników. To danie obiadowe wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracji.

Jeśli często sięgacie po mięso, zadbajcie o to, by było chude. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego nie jest bowiem zdrowy. A to dlatego, że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które nie wychodzą nam na zdrowie. Z tego powodu zaczęłam sięgać po mięso indycze. Jest ono uważana za jedno z najzdrowszych. Często robię z niego na obiad proste i szybkie rolady.

Dlaczego mięso indycze jest zdrowe?

Mięso z indyka uznawane jest za jedno z najzdrowszych. A to dlatego, że dostarcza pełnowartościowego białka, a przy tym stosunkowo niedużo tłuszczu i kalorii. Najchudszą częścią indyczego mięsa jest pierś, która w 100 g zawiera tylko 1-2 g tłuszczu. Dzięki temu mięso to dostarcza też niewiele cholesterolu.

Indycze mięso stanowi też dobre źródło witamin z grupy B, które doskonale wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu. Poza tym dostarcza sporych ilości: fosforu – wzmacnia kości i zęby, cynku – zwiększa odporność i selenu – chroni przed działaniem wolbych rodników i wzmacnia odporność. Ma też niską zawartość sodu.

Mięso indycze jest też lekkostrawne i ma niski indeks glikemiczny. Z tego powodu jest dobrze tolerowane przez osoby będące na diecie i o wrażliwym układzie pokarmowym. Korzystnie wpływa także na cukrzyków.

Jak zrobić rolady indycze?

Rolady indycze robię z piersi indyczej. To delikatne mięso łatwo jest pokroić w plastry. Po delikatnym rozbiciu, nadziewam je serem, zwijam, owijam szynką i piekę w sosie. Wystarczy ok. 30 minut pobytu w piekarniku, by obiad był gotowy do podania.

Przepis: Rolady indycze

Rolady z piersi indyka z serem i szynką pieczone w sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
515 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry piersi z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 4 plastry szynki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 kieliszek białego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa lekko rozbij kuchennym młotkiem. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Posmaruj olejem, odstaw na co najmniej godzinę.
  2. Formowanie roladSer pokrój w długie słupki. Ułóż je na jednym końcu płata mięsa, zwiń roladę. Każdą owiń plastrem szynki, by się nie rozwijała. Rolady zepnij wykałaczką, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  3. Pieczenie roladRolady podlej śmietanką doprawioną solą, pieprzem i tymiankiem i wymieszaną z winem. Piecz 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

W jakim sosie zapiekać rolady indycze?

Rolady indycze zwykle zapiekam w sosie śmietanowym. Można do niego dodać trochę startego sera, by sos szybciej zgęstniał. Jednak o wiele zdrowszym, bo mniej kalorycznym będzie sos pomidorowy. Najszybciej robi się go z przecieru pomidorowego, który warto doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i ziołami.

Czytaj też:
Pulpety robię z delikatnego mięsa i zapiekam je szybko pod pyszną pierzynką. Obiad, że palce lizać
Czytaj też:
Te przepyszne steki robię ze zdrowego mięsa. Przepis jest prosty, a smak wyjątkowy

Źródło: smaki.pl