Ta jajecznica zachwyciła moje dzieci. Jest lekka i delikatna w smaku, a wyglądem zachęca do jedzenia

Ta jajecznica zachwyciła moje dzieci. Jest lekka i delikatna w smaku, a wyglądem zachęca do jedzenia

Dodano: 
Jajecznica dla dzieci
Jajecznica dla dzieci Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Gdy moje dzieci były małe i nie przepadały za jajecznicą, znalazłem sposób, dzięki któremu marudzenie podczas jedzenia stało się wspomnieniem. Zapraszam po przepis.

Jeżeli twoje dziecko nie chce jeść jajecznicy, to koniecznie musisz skorzystać z poniższego przepisu. Zaręczam, że nawet niejadek da się namówić do skosztowania apetycznie wyglądającej potrawy. A do tego pomysł ten można śmiało modyfikować. Polecam, bo smak tej jajecznicy przypadnie do gustu również dorosłym członkom rodziny.

Jak zrobić jajecznicę na śniadanie dla dzieci?

Niechętne spożywanie niektórych potraw przez dzieci nie zawsze ma związek z ich smakiem. Bardzo często problem stanowi sposób podawania posiłków. Nałożona na talerz jajecznica bez dodatków nie dla każdego dziecka wygląda apetycznie, dlatego warto poświęcić czas i ze zwykłej potrawy wyczarować małe dzieło sztuki.

Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie jajecznicy na parze z dodatkiem odrobiny masła, ale możesz zrezygnować z dodawania tłuszczu lub usmażyć jajka na patelni. Dobór dodatków do jajecznicy to kwestia wieku dziecka. Do przygotowania potrawy użyłem wysokiej jakości parówek z szynki (100% mięsa), awokado, żółtego sera, natki pietruszki oraz pomidorków koktajlowych. Możesz również zrobić dekoracje m.in. z kolorowej papryki, zielonego ogórka, szczypiorku, cebulki dymki, sera feta, małych kulek mozzarelli, szynki lub kiełbasy.

Przepis: Jajecznica dla dzieci

Genialne śniadanie, które jest pożywne, a wyglądem zachęca do zjedzenia. Skusi się nawet największy niejadek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 4 średnie jajka
  • 3 parówki z szynki
  • 1/2 awokado
  • 2 plastry żółtego sera
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka masła
  • sól

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • czarny sezam lub nasiona czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dodatków do jajecznicyRobienie potrawy rozpocznij od przygotowania dodatków. Przekrój parówki na pół, a następnie natnij z jednej strony, w kilku miejscach, robiąc macki ośmiorniczek. Awokado pokrój na niezbyt grube plastry i wykrój z nich kształty foremkami do ciastek np. kwiatków. W taki sam sposób zrób dekoracje z żółtego sera. Pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku. Nie gotuję parówek – zalewam je wrzącą wodą i podgrzewam przez kilka minut pod przykryciem. Możesz również podgrzać parówki w garnku na gazie lub podać bez podgrzewania.
  2. Robienie jajecznicyWbij jajka do miski i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Przygotuj nieduży garnek oraz odporną na działanie wysokiej temperatury miskę. Zagotuj wodę, dodaj do miski masło i ustaw naczynie na garnku – dno miski może być zanurzone w wodzie. Gdy masło się rozpuści, wlej masę jajeczną. Od czasu do czasu mieszaj jajecznicę, żeby równomiernie się ścięła. Wskazówka: robienie jajecznicy na parze wymaga nieco więcej czasu niż usmażenie jajek na patelni - zajmuje około 15 minut. Gotową jajecznicę dopraw do smaku solą (opcjonalnie). Możesz też dodać inne przyprawy i zioła.
  3. Podgrzewanie parówekZalej parówki wrzątkiem, przykryj pokrywką i poczekaj 5 minut, żeby się ogrzały. Pod wpływem ciepła macki ośmiornicy się rozchylą.

Jak podawać jajecznicę na śniadanie dla dzieci?

Wyłóż gotową jajecznicę na talerz. Na jajecznicy ułóż parówkowe ośmiorniczki i zrób im oczy z czarnego sezamu lub nasion czarnuszki. Udekoruj również potrawę kształtami wyciętymi z awokado i żółtego sera, natką pietruszki oraz posyp czarnym sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie).

Inne warianty dekoracji do jajecznicy dla dzieci

Z parówek możesz zrobić nie tylko ośmiornice, ale także m.in.:

  • motylki – do zrobionego z parówki tułowia motyla dołącz wycięte z awokado, sera oraz np. zielonej sałaty skrzydła. Zrób oczy motyla z sezamu i czułki ze szczypiorku;
  • serduszka – przetnij niemal całą parówkę na pół (wzdłuż), zawiń rozcięte kawałki na zewnątrz i zepnij wykałaczką. Do wnętrza serduszek możesz nałożyć jajecznicę.
  • pieski – odetnij 1/3 klasycznej parówki, przekrój ją na pół i dołącz do reszty za pomocą wykałaczek, robiąc nogi psa. Z drugiej parówki zrób głowę (2 cm kawałek przyczep do tułowia), uszy (gruby plaster przekrojony na pół) i ogon (cienki paseczek parówki). Oczy zrób z sezamu lub czarnuszki. W podobny sposób możesz zrobić parówkowe koty.

Czytaj też:
Ten omlet wygląda, jakbym robiła go pół godziny, a tu szast-prast i śniadanie gotowe
Czytaj też:
Usmaż jajka i zawiń z pysznymi dodatkami. Sycące burrito nie tylko na śniadanie