Nóż to podstawowe narzędzie używane w kuchni. Można nim kroić produkty w plasterki, rozdrabniać i siekać. By jednak nożem pracowało się łatwo i bez stresu, musi być ostry. Co więcej tępy nóż, źle wpływa też na krojony produkt. Zamiast bowiem odcinać gładkie plastry, szarpie ich strukturę i rozrywa włókna. To odbija się nie tylko na wyglądzie, ale też np. na soczystości mięsa. Jak więc dbać o noże i jak je ostrzyć, by działały tak, jak powinny?
Jak dbać o noże, by długo służyły?
By noże nie tępiły się tak szybko i długo nam służyły, trzeba o nie odpowiednio dbać. Po każdym użyciu należy je dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Szczególnie jest to istotne po krojeniu produktów kwaśnych, które reagują z metalem. Noże należy myć ręcznie, bo środki chemiczne i wysoka temperatura mogą uszkodzić ostrze.
Należy też unikać krojenia bardzo twardych produktów, np. zamrożonych, bo mogą one uszkodzić krawędź tnącą. Jeśli zaś chodzi o deski do krojenia, dla kondycji ostrza noża lepsze są drewniane i plastikowe, niż te marmurowe czy szklane. Noże należy też przechowywać w odpowiedni sposób, tak by nie miały kontaktu z innymi, twardymi przedmiotami. Najlepiej trzymać je w bloku na noże, w specjalnych osłonkach na ostrze albo na listwie magnetycznej.
Jak naostrzyć nóż?
Do ostrzenia noży przeznaczone są specjalne ostrzałki. Zwykle mają one postać metalowych tarcz ściernych, między którymi przesuwa się ostrze noża. Można też użyć osełki, która wygląda, jak bloczek ze ścierną powierzchnią. Istnieją też ostrzałki elektryczne, które szybko radzą sobie z problemem. Wystarczy włożyć ostrze do rowka ostrzałki i kilka razy nim przeciągnąć.
Jeśli jednak nie macie specjalnej ostrzałki do noża, możecie poradzić sobie też domowymi sposobami. Moja babcia używała w tym celu zwykle małego talerzyka ceramicznego. Obracała go do góry dnem i przeciągała ostrze noża kilkanaście razy po nieszkliwionej krawędzi naczynia. W podobny sposób można też wykorzystać nieszkliwione dno kubka ceramicznego.
Z innych sprzętów, które możecie mieć pod ręką i użyć do ostrzenia noża, zamiast osełki jest np. metalowy pilnik czy pręt. Przesuwane po nim ostrze pod kątem ok. 20 stopni, zrobi się ostre po kilkunastu pociągnięciach z każdej strony. Dobrze też sprawdzi się gładki kamień, cegła, a nawet kamienny schodek.
Czytaj też:
W moim domu torebki po herbacie mają drugie życie. Dosmaczam nimi potrawy i nie tylkoCzytaj też:
Już nie wyrzucam fusów z kawy. Robią dobrą robotę w mojej kuchni i pozwalają mi zaoszczędzić