Do twarogu dodaję tylko 3 składniki. To szybkie śniadanie jest pyszne i zdrowe

Do twarogu dodaję tylko 3 składniki. To szybkie śniadanie jest pyszne i zdrowe

Dodano: 
Twaróg na słodko
Twaróg na słodko Źródło: Shutterstock / Bagus Production
Co smacznego i zdrowego można zjeść na śniadanie? Ja często sięgam po twaróg, bo raz-dwa można z niego przygotować pożywny posiłek. Wystarczy dodać do niego na przykład trzy proste składniki. Takie śniadanie każdy zje ze smakiem.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, który jednak ma swoje wymagania. Przede wszystkim musi być prosty i szybki do przygotowania. Rano nie mamy bowiem czasu na długie pichcenie. Poza tym śniadanie musi nam dostarczyć wartościowych składników na dobry początek dnia. Stąd mój wybór często pada na twaróg, który wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, by w mig otrzymać sycący posiłek.

Dlaczego twaróg jest taki zdrowy?

Twaróg to produkt nabiałowy, przygotowywany z mleka. Ponieważ jest skoncentrowany, zawiera więcej wartościowych składników, niż samo mleko. Przede wszystkim twaróg dostarcza nam pełnowartościowego białka, które jest składnikiem budulcowym. Jest też źródłem wapnia, fosforu i witaminy D. Dzięki temu dobrze wpływa na kości i zęby. W twarogu znajdziemy też witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponieważ twaróg zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny. Dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Jak przygotować zdrowy twaróg na słodko?

Czy twaróg na słodko może być zdrowy? Może, jeśli dodacie do niego same wartościowe składniki. Ja zwykle sięgam po banany i rodzynki, a więc owoce, które dostarczają błonnika i potasu. Do twarogu dodaję też granolę lub płatki owsiane. Te produktu są bogate w węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii dla człowieka. Dzięki nim nie muszę jeść twarogu z pieczywem.

Przepis: Twaróg na słodko

Zdrowy twaróg śniadaniowy na słodko

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 banan
  • 4 łyżki granoli lub płatków owsianych
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odcedź, dokładnie osącz. Banan obierz, miąższ pokrój w talarki.
  2. Mieszanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go przy pomocy widelca. Dodaj jogurt naturalny i rodzynki, wymieszaj, dosłodź do smaku. Twaróg posyp granolą i obłóż plasterkami banana.

Co jeszcze warto dodać do twarogu na słodko?

Twaróg na słodko warto dosłodzić miodem. Składnik ten nie tylko poprawi smak potrawy, ale też wzbogaci ją w cenne składniki. Zamiast banana, do twarogu można dodać inne owoce. Tu dobrze sprawdzą się np.: gruszki, śliwki. Jeśli zaś chodzi o owoce suszone, można dodać pokrojone morele, figi, żurawinę czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Czytaj też:
To jeden z najzdrowszych napojów do śniadania. Kiedyś piliśmy go często, dziś jest trochę zapomniany
Czytaj też:
Ten omlet to mój pomysł na szybkie, pożywne śniadanie. Robię go w 10 minut z tanich składników