Te ekspresowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Sekretem są dwa dodatki

Te ekspresowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Sekretem są dwa dodatki

Dodano: 
Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą Źródło: Shutterstock / Mariya Surmacheva
Kruche ciasteczka z czekoladą robi się łatwo i szybko. To doskonały pomysł zawsze, kiedy masz ochotę na słodkie co nieco.

Ciasto na te kruche ciasteczka z czekoladą mogą przygotować nawet dzieci. To ekspresowe kruche ciasto, w którym tylko wystarczy zagnieść składniki. Sekretem jest dodatek nie tylko samej czekolady, ale i odrobiny masła orzechowego, które dodaje ciasteczkom wyjątkowego smaku.

Jak zrobić kruche ciasteczka z czekoladą?

Do ciasteczek można wykorzystać zwykłą gorzką czekoladę, ale może być również czekolada mleczna lub biała. Jeśli masz czekoladowe pastylki do pieczenia, to będą one idealne do tego deseru.

W naszym przepisie proponujemy, aby rozwałkować ciasto i wówczas wysypać na nie kawałki czekolady, ale jeśli nie chcesz używać wałka, możesz po prostu zagnieść ciasto, dodając do niego czekoladę. Wałkowanie jednak sprawi, że kawałki czekolady będą równomiernie rozmieszczone, a większość będzie ukryta w środku ciasteczek.

Tego typu ciasto można sobie przygotować również nawet dzień lub dwa wcześniej. Do czasu pieczenia należy je przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz zrobić więcej ciasta, aby mieć je pod ręką na następny raz, możesz je także zamrozić.

Przepis: Kruche ciasteczka z czekoladą

Pomysł na szybkie ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
174 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 żółtko
  • 80 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaCzekoladę posiekaj. Zimne masło pokrój nożem i szybko zagnieć z mąką, cukrem, masłem orzechowym i żółtkiem. Ciasto lekko rozwałkuj, wysyp kawałki czekolady, złóż na pół i znowu rozwałkuj.
  2. Pieczenie ciastekZ ciasta wykrawaj kółka, lub formuj kulki i je spłaszczaj (nie powinny być zbyt grube). Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka po upieczeniu najlepiej studzić na kratce. Powinny dobrze ostygnąć. Świetnie smakują podane do kawy, herbaty, ale też szklanki mleka lub kakao.

Inne pomysły na ciasteczka z czekoladą

Przepis na te ciasteczka można modyfikować i dodawać do ciasta oprócz czekolady (ale też zamiast niej) inne dodatki. Mogą to być np. posiekane orzechy (np. włoskie, laskowe albo pistacjowe), suszone owoce, rodzynki. Ciastka można też doprawiać takimi przyprawami jak cynamon albo gotowa przyprawa do piernika. W takiej wersji będą wypiekiem idealny na czas Bożego Narodzenia. Do ciastek pasują również takie dodatki jak skórka otarta z pomarańczy albo skórka z cytryny.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Z tanich składników robię obłędnie pyszne ciasteczka z twarożkiem. Są kruche i zawsze się udają