Cannelloni, czyli duże rurki makaronowe, to włoski przysmak, który zaserwować możesz na różne sposoby. Najczęściej faszerowane są mięsem mielonym i zapiekane z sosem beszamelowym wzbogacanym o posypkę z parmezanu. Taką właśnie wersję robię dla moich bliskich, bo soczysta mielona wieprzowina w pomidorach z kremowym sosem i aromatycznym serem to jedno z ich ulubionych dań. Na chłodne dni jest jak znalazł, więc polecam przygotować.
Jak zrobić cannelloni z mięsnym farszem i sosem beszamelowym?
Pyszne danie z makaronem dla całej rodziny nie powstaje szybko, ale też nie jest przesadnie skomplikowane. Biorę rurki makaronowe cannellloni, gotuję je i nadziewam sycącym farszem z mięsa i sosu pomidorowego. Potem zapiekam jeszcze pod kołderką z beszamelu i parmezanu. Jest tak smakowicie, że bliscy wręcz domagają się dokładek. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Przepis: Cannelloni z mięsem mielonym pod sosem beszamelowym
Pyszne danie z makaronem, mięsnym farszem i kremowym sosem idealne na rodzinny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 730 w każdej porcji
Składniki
Na mięsny farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 250 g suchego makaronu cannelloni
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ułóż na ściereczce, zachowując odstępy. Ostudź. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. Posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Robienie mięsnego farszuNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek i krótko przesmaż. Wrzuć mięso mielone i podsmażaj, aż lekko się zrumieni. Wlej pomidory wraz z zalewą. Wsyp oregano, bazylię, szczyptę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Szykowanie sosu beszamelowegoW rondelku stop masło. Podsmaż na nim krótko mąkę pszenną, mieszając, by się nie przypaliła. Ustaw najmniejszy możliwy ogień pod garnkiem i stopniowo wlewaj mleko. Cały czas miksuj zawartość naczynia przy pomocy rózgi – to pomoże uniknąć powstania grudek. Zdejmij z kuchenki i dopraw solą oraz pieprzem.
- Składanie i pieczenie dania z makaronemUgotowane rurki cannelloni napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem beszamelowym i posyp startym parmezanem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
Jak podać pyszne włoskie danie z makaronem?
Cannelloni koniecznie serwuj na ciepło. Odgrzane nie smakuje już tak dobrze, bo ser przypala się, a beszamel oraz mięso przysychają. U mnie w domu zwykle do potrawy dodajemy już tylko posiekaną natkę pietruszki, by nadać jej trochę świeżości. Dzieci czasem jeszcze polewają sobie rurki makaronowe ketchupem. Wiem jednak, że są osoby, które do tego sycącego obiadu serwują jeszcze surówkę. Dla mnie to już zbyt wiele smaków na talerzu, ale możesz spróbować.
Inne warianty rurek makaronowych cannelloni
Niektórzy w tym przepisie z powodzeniem zastępują mięso granulatem sojowym, ugotowaną soczewicą lub sklepowym gotowcem z innych roślin strączkowych. Skorzystanie z zamiennika może wymagać zmiany proporcji składników farszu lub skrócenia czasu gotowania. Jeśli zdecydujesz się na taką bezmięsną wersję, dostosuj odpowiednio recepturę. Wegetariańską odsłonę włoskiego makaronu możesz też przygotować z udziałem szpinaku i sera feta.
Czytaj też:
Te lasagne smakują mi o wiele lepiej, niż klasyczna wersja z mięsem. Danie jest też o wiele tańszeCzytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem robię na obiad w 20 minut. Jest pożywny, a wygląda, jak z restauracji