Ta nietypowa zupa rozgrzeje lepiej niż rosół. Przepis jest banalny i wymaga tylko 4 składników

Ta nietypowa zupa rozgrzeje lepiej niż rosół. Przepis jest banalny i wymaga tylko 4 składników

Dodano: 
Zupa miso
Zupa miso Źródło: Shutterstock / Syed Ibad RM
Ta zupa bije rosół na głowę. Rozgrzewa, syci i smakuje, a robi się ją w mniej niż 15 minut. 4 składniki potrzebne do jej wykonania zawsze mam w lodówce.

Zupy są niezastąpione, jeśli chodzi o rozgrzewanie przy gorszej pogodzie. Bardzo często w takich sytuacjach zamiast po rosół czy pomidorową z rozgrzewającymi dodatkami, sięgam po proste przepisy na przysmaki, które w polskiej kuchni nie są bardzo popularne. Przykładem takiej pysznej potrawy jest zupa miso. To azjatyckie danie przyrządzane z udziałem pasty miso, czyli fermentowanej soi. Miso – bogate jest m.in. w korzystne dla jelit probiotyki, zwalczające wolne rodniki izoflawony, oraz korzystne dla układu nerwowego witaminy z grupy B, magnez i żelazo. Co więcej, to także dobre źródło roślinnego białka, a używane do zrobienia pasty grzyby koji, nadają jej dużo smaku umami.

Pastę miso znaleźć możesz w większych marketach lub sklepach internetowych z żywnością orientalną. Moim zdaniem warto ją nabyć i regularnie raczyć się tym daniem. Wykonanie go zajmuje zaledwie kilka minut, a mój przepis jest bardzo podstawowy i może być traktowany wręcz jako „awaryjny”. Żadnej innej esencjonalnej zupy nie zrobisz w niecałe 15 minut.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę miso?

Wykonanie zupy z azjatycką pastą sojową jest wręcz banalne. W gorącej wodzie gotuję wakame i pora, a następnie wrzucam tofu i rozprowadzam pastę miso. Tyle w zupełności wystarczy, by uzyskać esencjonalny i przyjemnie rozgrzewający wywar, który poprawi nastrój i wzmocni przy gorszej pogodzie. Polecam spróbować.

Przepis: Zupa miso

Pyszna zupa z fermentowanej soi, która rozgrzeje cię lepiej niż rosół.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Japońska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 5 łyżek pasty miso
  • 3 łyżki suszonych wodorostów wakame
  • 1/2 dużego pora
  • 300 g tofu
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPora pokrój w talarki, opłucz i osusz. Tofu delikatnie odciśnij z zalewy, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę.
  2. Gotowanie zupy misoDo wrzątku dodaj glony wakame i gotuj je przez 2 minuty. Wrzuć pora i tofu do wywaru. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij zupę z ognia i dodaj pastę miso, dokładnie ją rozprowadzając.

Jak podawać azjatyckie danie?

Zupa miso najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Wrzuć do misek ugotowany makaron pszenny np. zdrowy chiński mie, a następnie zalej go aromatycznym wywarem z dodatkami. Możesz jeszcze całość posypać szczypiorkiem dla smaku i dodatkowego koloru. Ze względu na zawarte w paście sojowej bakterie probiotyczne, ponowne podgrzewanie zupy miso nie jest wskazane. Będzie się wiązało ze znaczną utratą cennych właściwości.

Czytaj też:
Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina
Czytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata