Pankejki (pancakes) to amerykańska wersja naleśników. Od tych dobrze nam znanych różnią się tym, że mają dodatek środka spulchniającego, dzięki czemu wychodzą lekkie i puszyste. Zwykle też są mniejsze, niż nasze naleśniki. Pankejki zamiast nadziewać farszem, polewa się lub obkłada różnymi dodatkami, zwykle słodkimi. Są idealne na słodką przekąskę, podwieczorek, ale też na śniadanie czy kolację.
Jak odmienić smak ciasta na pankejki?
Klasyczne ciasto na pankejki składa się z: mąki, jajek, mleka, masła, cukru i proszku do pieczenia. Jednak jego smak można bardzo łatwo odmienić, wzbogacając je dodatkami. Do słodkich pankejków dobrze sprawdzi się np.: cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, kakao, a także cynamon. Do ciasta można też dodać owoce, np. pokrojone banany, borówki, a także posiekane orzechy czy startą czekoladę.
Można też zmienić nieco podstawowe składniki, dzięki czemu zmieni się nie tylko smak, ale też wartość odżywcza potrawy. I tak część mąki pszennej warto zastąpić pełnoziarnistą czy orkiszową, a mleko krowie zamienić na napój roślinny, np. mleko migdałowe czy kokosowe.
Jak zrobić pankejki?
Przygotowanie pankejków jest bardzo proste i sprowadza się do oddzielnego wymieszania składników mokrych i suchych, a potem ich połączenia. Tak przygotowane, dość gęste i gładkie ciasto smaży się beztłuszczowo lub na patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
Przepis: Pankejki z twarogiem i zblendowanymi owocami
Słodkie pankejki podane z twarogiem i polewą owocową
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatki:
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich lub 4-5 śliwek
- 100 g twarogu
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj mleko, roztopione masło i cukier waniliowy. Wymieszaj mokre składniki z suchymi, mieszając tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Smażenie pankejkówRozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż przez 2-3 minuty, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie przewróć pankejki na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą złociste i puszyste.
- Serwowanie pankejkówOwoce umyj, większe pokrój na kawałki, zblenduj z odrobiną cukru. Twaróg rozdrobnij widelcem, dosłodź do smaku. Jeśli jest zbyt sypki i gęsty, możesz go wymieszać z 1-2 łyżkami śmietany lub jogurtu naturalnego. Pankejki polej zblendowanymi owocami, posyp słodkim twarogiem.
Z czym podać pankejki?
Pankejki najlepiej smakują podane ze słodkimi dodatkami. Ja jednak staram się wybierać te zdrowsze, dlatego stawiam na owoce i twaróg. Owoce kroję w plasterki lub w kostkę lub blenduję na w miarę jednolitą masę. Twaróg zaś mieszam z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego, a także z niewielką ilością cukru lub cukru waniliowego. Jednak dobrym dodatkiem do pankejków będą też: miód, syrop klonowy, rozpuszczona czekolada, dżem, konfitura czy bita śmietana.
Czytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywnaCzytaj też:
Te chrupiące naleśniki serwuję na kolację, a nawet obiad. Mają prosty farsz i są sycące