Choć minął sezon grillowy, moja rodzina raczy się pyszną karkówką. Ten obiad robi się sam

Choć minął sezon grillowy, moja rodzina raczy się pyszną karkówką. Ten obiad robi się sam

Dodano: 
Karkówka w marynacie
Karkówka w marynacie Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Karkówka to pyszne mięso, które większości osób kojarzy się z grillem. Rzeczywiście tak upieczona, smakuje doskonale. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. I to bez większej straty dla smaku.

Najpopularniejsze są dwa sposoby przyrządzania karkówki. Jeden to grillowanie cienkich plastrów na ruszcie, drugi to upieczenie mięsa w większym kawałku w piekarniku. Ja natomiast łączę obie metody i dzięki temu przez cały rok mogę serwować mojej rodzinie pyszny obiad. W zasadzie robi się sam, ja tylko wcześnie marynuję mięso, by smakowało, tak, jak lubimy.

Najlepsze marynaty do karkówki

Karkówkę przed pieczeniem warto zamarynować. Dzięki temu mięso nabierze doskonałego smaku i aromatu, a także wybornej kruchości i soczystości. Dobrymi zestawami do marynowania karkówki są np.: czosnek i zioła, miód i musztarda, sos sojowy i imbir, jogurt naturalny i zioła. Do marynaty zawsze warto też dodać trochę oleju, soli i pieprzu. Można też dorzucić pikantny składnik, jak np. sproszkowaną czy posiekaną papryczkę chili. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej 2 godziny. Jednak, gdy poleży dobę, będzie jeszcze smaczniejsze.

Jak przyrządzić plastry karkówki w piekarniku?

By szybko przygotować karkówkę z piekarnika, wystarczy pokroić ją w grubsze plastry. Można je rozbić lub nie. Pierwsza wersja będzie bardziej krucha, druga bardziej soczysta. Potem mięso należy kilka godzin marynować i upiec. Wszystkie czynności poza pieczeniem zajmą wam nie więcej niż 15 minut.

Przepis: Plastry karkówki z piekarnika

Marynowana karkówka w plastrach pieczona w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPlastry karkówki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem. Czosnek obierz, rozgnieć, wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso, włóż je na kilka godzin do lodówki.
  2. Pieczenie karkówkiPlastry mięsa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż je pokrojoną cebulą. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 5-7 minut pieczenia, możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by mięso ładnie się przyrumieniło.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka lubi tradycyjne dodatki, a więc ziemniaki. Moja rodzina uwielbia ją z pieczonymi ziemniakami. Kroję je w plasterki, mieszam z ziołami i olejem i wkładam do piekarnika na oddzielnej blasze od razu z mięsem. Jednak ziemniaki do pieczonej karkówki można też podać w formie frytek lub klasyczne, gotowane. Dopełnieniem tego dania będą wyraziste surówki, np. surówka z kiszonej kapusty czy surówka z pora.

Czytaj też:
Do karkówki dodaj jeden tani składnik. O przepis na te kotlety będzie prosił każdy
Czytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt

Źródło: smaki.pl