Zapiekanka to mój ulubionym rodzaj dania jednogarnkowego. Pracy przy nim zwykle nie ma wiele, bo najczęściej muszę jedynie pokroić składniki i wymieszać je z sosem. Po zapieczeniu mam kilka porcji sycącej potrawy. Tak jest i w przypadku tego szybkiego obiadu. Biorę kurczaka oraz warzywa, kroję je i łączę z prostym sosem. Bliscy są tym posiłkiem więcej niż zachwyceni.
Jak zrobić smaczną zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
Wykonanie tego pysznego dania jednogarnkowego jest wręcz banalne. Musisz tylko pokroić składniki, przenieść je do naczynia żaroodpornego wraz z pysznym sosem i serem żółtym i zapiec. Ja wzięłam proste produkty, czyli kurczaka, ziemniaki, pomidory i zieloną fasolkę szparagową. Doprawiłam je ziołami prowansalskimi i zalałam sosem ze śmietany, jajek i czosnku. Po zapieczeniu pod pierzynką serową smakowały wręcz obłędnie, a wszyscy byliśmy najedzeni jeszcze długo po posiłku.
Przepis: Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Prosta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 279 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 g ziemniaków
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzyw i mięsaZiemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki. Fasolkę szparagową opłucz, odetnij końcówki. Pomidora sparz, usuń skórkę i pokój na mniejsze części. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz połową porcji ziół prowansalskich.
- Robienie sosu do zapiekankiW misce połącz śmietanę, jajka i 2/3 porcji sera żółtego. Dodaj czosnek, drugą część ziół prowansalskich oraz trochę pieprzu i soli. Wymieszaj.
- Składanie i pieczenie zapiekanki z kurczakiem i warzywamiNatłuść naczynie żaroodporne 1 łyżką oleju rzepakowego. Wrzuć do niego wszystkie warzywa i kurczaka. Połącz je z drugą łyżką tłuszczu, po czym wlej przygotowany wcześniej sos. Wierzch zapiekanki posyp odłożonym serem żółtym. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Jak podać prosty i szybki obiad z piekarnika?
To danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Wtedy ser przyjemnie się ciągnie, warzywa nie są rozgotowane, a kurczak zachowuje soczystość. Nie polecam odgrzewania tej zapiekanki – składniki się przesuszą i nie będą apetyczne.
Inne warianty zapiekanki z kurczakiem i warzywami
W tym daniu jednogarnkowym możesz wykorzystać takie warzywa, jakie akurat masz pod ręką. Sprawdzą się m.in. cukinia, bakłażan, brokuł czy marchewka. Świeże produkty z powodzeniem zastąpisz też mrożonymi. Przelej je tylko wcześniej wrzątkiem lub krótko podgotuj, by uwolniona z nich woda nie rozrzedziła sosu i nie utrudniła ścinania się masy.
Zamiast ziół prowansalskich możesz użyć suszonego tymianku, bazylii lub oregano – też będą pasowały do zaproponowanych przeze mnie składników. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, oprócz czosnku wykorzystaj świeżą papryczkę chili pozbawioną pestek lub ostrą paprykę w proszku. Posyp nią kurczaka lub dodaj do sosu.
Czytaj też:
Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiadCzytaj też:
To moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana. Jest tania, prosta i rozpływa się w ustach