Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci

Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci

Dodano: 
Ciasteczka z kakao
Ciasteczka z kakao Źródło: Shutterstock / TLynnM
Kakaowe ciasteczka z tego przepisu to zawsze dobry pomysł, szczególnie jeśli chcesz do kuchni zaprosić najmłodszych domowników. Mają prosty skład i robi się je bardzo łatwo.

Te ciasteczka z kakao biją na głowę wszystkie kupne herbatniki i ciasteczka kakaowe. Ich zrobienie nie jest trudne, bo to ciastka z rodzaju tych, które zawsze wychodzą. Sekretem jest dodatek kakao i wanilii, a efekt to idealnie kruche i mocno kakaowe ciasteczka.

Jak zrobić kruche ciasteczka z kakao?

Cały sekret to szybkie zagniecenie składników i pamięć o jednej zasadzie: kruche ciasto nie lubi ciepła. Ciasto zawsze się jednak nieco rozgrzewa pod wpływem ciepła rąk, dlatego już zagniecione warto jeszcze dodatkowo schłodzić. Jeśli zależy ci na czasie, włóż ciasto na chwilę do zamrażarki, aby tłuszcz w cieście zdążył znowu stwardnieć. Jeśli ciasto będzie zimne, ciasteczka wyjdą idealnie kruche.

Wiele osób nie lubi w cieście kruchym tego, że rozwałkowanie zimnego ciasta nie jest proste. Jest na to banalny sposób: wystarczy rozwałkować ciasto... przed schłodzeniem w lodówce. To bardzo potem ułatwia i przyspiesza pracę. Aby to zrobić, należy rozwałkować kawałki gotowego ciasta (zaraz po wyrobieniu), wkładając je między dwa arkusze papieru do pieczenia. I w takiej formie można je na płasko włożyć do lodówki czy zamrażarki. Potem już tylko wystarczy wyciąć z ciasta dowolne kształty i upiec ciasteczka.

Rada: ciasto kruche można mrozić, dlatego jeśli lubisz tego typu ciastka, można od razu przygotować więcej ciasta i dodatkowe porcje włożyć do zamrażarki.

Ciasteczka z kakao są idealne na różne okazje, w tym na Boże Narodzenie. W wersji świątecznej możesz dodać do przepisu cynamon albo przyprawę piernikową.

Przepis: Ciasteczka z kakao

Łatwe do zrobienia kruche ciasteczka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
486 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g mąki
  • 50 g kakao
  • 500 g margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaSchłodzoną margarynę pokrój nożem na małe kawałki posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i szybko wszystko zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto podziel na części, rozwałkuj – w razie potrzeby podsypuj mąką – i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie (możesz użyć stempli do ciasteczek, aby uzyskać efekt jak na zdjęciu). Piecz ciastka 12-15 minut.

Dekorowanie kakaowych ciasteczek

Kruche ciasteczka są zawsze wdzięczną bazą do dekorowania, a to czynność, którą zawsze warto powierzyć dzieciom. Do dekoracji można wykorzystać polewy czekoladowe, lukier, dowolne posypki oraz orzechy czy kawałki czekolady.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Najprostsze drożdżówki z kruszonką lubię robić jesienią. Sekret to jedna przyprawa