Paluszki rybne to produkt, po który wielu Polaków często sięga, by przygotować piątkowy obiad. Kierują się wygodą, bo wystarczy je tylko usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Jednak postawienie na taki obiad to nie najlepszy pomysł.
Dlaczego paluszki rybne to kiepski wybór?
Wiele dostępnych w sklepach gotowców ma niestety sporo „zapychaczy” w składzie. Najczęściej jest to mąka — pszenna, kukurydziana lub ryżowa — albo skrobia ziemniaczana. Ryba w paluszkach stanowi około 60%. Zdarza się, że jest to mięso mielone, więc nie do końca też wiemy, jakie części ryby zostały użyte do produkcji.
Co więcej, trudno uwierzyć, aż 40% wyrobu stanowi sporządzona ze wspomnianych sypkich produktów panierka. A nawet jeśli – to całkiem sporo niezbyt zdrowego dodatku. W podobnej cenie bowiem możesz kupić filety rybne i samodzielnie je przygotować. Wyjdzie znacznie smaczniej.
Jak zrobić postny obiad lepszy niż paluszki rybne?
Do przygotowania smakowitej ryby w panierce nie potrzeba wiele. Wystarczą dobrej jakości filety i standardowe składniki wykorzystywane do panierowania, czyli mąka pszenna, bułka tarta i jajka. Pracy jest na mniej niż pół godziny, więc polecam spróbować.
Przepis: Kawałki ryby w panierce
Pyszny postny obiad stanowiący świetną alternatywę paluszków rybnych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 361 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetu z dorsza
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rybyFilety oczyść, potnij na cienkie paseczki i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je kolejno w mące pszennej, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
- Smażenie rybyNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż na nim przygotowaną rybę na średnim ogniu, aż zrumieni się delikatnie z obu stron (3-4 minut na stronę). Osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub kratce.
Jak podawać rybę w panierce?
Usmażone kawałki ryby najlepiej smakują z wyrazistą surówką z kapusty kiszonej. Aby ją zrobić, musisz jedynie przesiekać odsączoną z zalewy kiszonkę i wymieszać ją z tartą marchewką oraz odrobiną oleju rzepakowego i pieprzu. Do takiego duetu podaję jeszcze ugotowane i utłuczone ziemniaki. Moja rodzina uwielbia taki postny obiad.
Inne warianty ryby lepszej niż paluszki rybne
Panierkę do ryby możesz urozmaicać podobnie jak w przypadku kotletów schabowych. Dodaj do jajek odrobinę papryki ostrej lub wędzonej, a smak filetów będzie bardziej wyrazisty. Zamiast części bułki tartej możesz też użyć sera, pokruszonych orzechów, krakersów, a nawet chipsów. W każdym przypadku uzyskasz nieco inny efekt, ale danie na pewno będzie nietuzinkowe.
Czytaj też:
Ryba w tym wydaniu to szybki obiad bez zmywania naczyń. A do tego świetnie smakujeCzytaj też:
W piątek często przyrządzam rybę. Ulubiona wersja mojej rodziny to ta ze szpinakiem