Uwielbiam tę wyrazistą surówkę do obiadu. Robię ją w 10 minut z niezwykle zdrowego składnika

Uwielbiam tę wyrazistą surówkę do obiadu. Robię ją w 10 minut z niezwykle zdrowego składnika

Dodano: 
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka z kiszonych ogórków Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Danie obiadowe zyskuje na smaku i wartości odżywczej, gdy podamy je z surówką lub sałatką. Ja mam prosty sposób na ten dodatek. O tej porze roku często sięgam po zdrowy składnik, który błyskawicznie zamieniam w smakowitą surówkę.

Kiszone ogórki są niezwykle zdrowe i smaczne. Można je jeść na przekąskę, ale też dodawać do potraw. Dodadzą wyrazistości sałatce, zapiekance, zupie, a nawet gulaszowi. Ja jednak zamieniam je w pełen smaku dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy tylko pokroić w plasterki i wymieszać z kilkoma składnikami. Powstanie surówka, jak marzenie.

Jakie dodatki pasują do surówki z kiszonych ogórków?

Surówka z kiszonych ogórków nie wymaga wielu dodatków. Można do niej dorzucić pokrojone warzywa, np.: cebulę, czosnek, pomidory, paprykę. Do kiszonych ogórków doskonale też pasuje zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek. Surówkę najlepiej skropić oliwą, ale można ją też wymieszać z musztardą czy odrobiną sosu tabasco dla zaostrzenia smaku. Smak surówki można też podkręcić odrobiną kurkumy.

Jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków do obiadu?

Choć do dania obiadowego można podać po prostu kiszone ogórki, to jednak, gdy zamienimy je w surówkę całość będzie smaczniejsza i wygodniejsza do jedzenia. Co więcej można tu też dorzucić kilka dodatków, dzięki czemu smak surówki będzie pełniejszy. Ogórki na surówkę najlepiej jest pokroić w dość cienkie plasterki.

Przepis: Surówka z kiszonych ogórków

Błyskawiczny dodatek do obiadu z kiszonych ogórków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówOgórki pokrój w cienkie talarki. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przygotowanie surówkiW salaterce umieść ogórki, czosnek i natkę. Dodaj musztardę, miód i oliwę, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku pieprzem.

Wskazówka: Zamiast czosnku, do surówki z ogórków kiszonych można dodać 1/2 drobno pokrojonej cebuli.

Do jakich dań obiadowych pasuje surówka z kiszonych ogórków?

Surówka z kiszonych ogórków doskonale pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza z wieprzowiny. Może to być mięso pieczone czy duszone. Można ją również zaserwować do kotletów mielonych czy schabowych. Dodatek ten dobrze też sprawdzi się do wołowego gulaszu.

Czytaj też:
Surówkę z marchewki i jabłka robię z nietypowymi dodatkami. Już nie wracam do klasycznego przepisu
Czytaj też:
Słodycz marchewki przełamuję wyrazistym dodatkiem. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami