Kiszone ogórki są niezwykle zdrowe i smaczne. Można je jeść na przekąskę, ale też dodawać do potraw. Dodadzą wyrazistości sałatce, zapiekance, zupie, a nawet gulaszowi. Ja jednak zamieniam je w pełen smaku dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy tylko pokroić w plasterki i wymieszać z kilkoma składnikami. Powstanie surówka, jak marzenie.
Jakie dodatki pasują do surówki z kiszonych ogórków?
Surówka z kiszonych ogórków nie wymaga wielu dodatków. Można do niej dorzucić pokrojone warzywa, np.: cebulę, czosnek, pomidory, paprykę. Do kiszonych ogórków doskonale też pasuje zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek. Surówkę najlepiej skropić oliwą, ale można ją też wymieszać z musztardą czy odrobiną sosu tabasco dla zaostrzenia smaku. Smak surówki można też podkręcić odrobiną kurkumy.
Jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków do obiadu?
Choć do dania obiadowego można podać po prostu kiszone ogórki, to jednak, gdy zamienimy je w surówkę całość będzie smaczniejsza i wygodniejsza do jedzenia. Co więcej można tu też dorzucić kilka dodatków, dzięki czemu smak surówki będzie pełniejszy. Ogórki na surówkę najlepiej jest pokroić w dość cienkie plasterki.
Przepis: Surówka z kiszonych ogórków
Błyskawiczny dodatek do obiadu z kiszonych ogórków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 6 ogórków kiszonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- natka pietruszki
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówOgórki pokrój w cienkie talarki. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Przygotowanie surówkiW salaterce umieść ogórki, czosnek i natkę. Dodaj musztardę, miód i oliwę, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku pieprzem.
Wskazówka: Zamiast czosnku, do surówki z ogórków kiszonych można dodać 1/2 drobno pokrojonej cebuli.
Do jakich dań obiadowych pasuje surówka z kiszonych ogórków?
Surówka z kiszonych ogórków doskonale pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza z wieprzowiny. Może to być mięso pieczone czy duszone. Można ją również zaserwować do kotletów mielonych czy schabowych. Dodatek ten dobrze też sprawdzi się do wołowego gulaszu.
Czytaj też:
Surówkę z marchewki i jabłka robię z nietypowymi dodatkami. Już nie wracam do klasycznego przepisuCzytaj też:
Słodycz marchewki przełamuję wyrazistym dodatkiem. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami