Tak zamarynowaną polędwiczkę wstawiam do piekarnika. Wychodzi soczysta i mięciutka

Tak zamarynowaną polędwiczkę wstawiam do piekarnika. Wychodzi soczysta i mięciutka

Dodano: 
Pieczona polędwiczka
Pieczona polędwiczka Źródło: Shutterstock / from my point of view
Gdy zapraszam gości na obiad, często serwuję pieczoną polędwiczkę wieprzową. Lubię ją przyrządzać, bo zawsze wychodzi soczysta i miękka. To w dużej mierze zasługa odpowiednio skomponowanej marynaty.

Polędwiczka jest najdelikatniejszą częścią wieprzowiny. Aby wyszła smaczna i soczysta, należy ją odpowiednio doprawić. Przed pieczeniem w rękawie, zanurzam to mięso w prostej marynacie. Wychodzi zawsze wyśmienite. Taki obiad często podaję na specjalne okazje, jak choćby święta czy przyjazd gości. Za każdym razem robi prawdziwą furorę na stole.

Jak wybrać świeżą polędwiczkę?

Świeża polędwiczka powinna być jędrna, mieć delikatny, naturalny zapach oraz intensywny, jednolity kolor. Jeśli mięso jest sine, lepkie i wydziela kwaśny lub chemiczny zapach, nie nadaje się do spożycia. Najlepiej kupować je w sprawdzonym miejscu. Radzę unikać zakupu polędwiczek pakowanych próżniowo. Często podczas takiego przechowywania puszczają soki, przez co wychodzą suche po upieczeniu.

Gdy jednak nie masz wyboru i musisz kupić pakowane mięso, koniecznie zwróć uwagę na dwa szczegóły. Po pierwsze sprawdź datę przydatności do spożycia polędwiczek. Gdy termin jest na granicy ważności, zrezygnuj z jego zakupu. Po drugie sprawdź, jak mocno nasączona jest chłonna wkładka znajdująca się w opakowaniu. Gdy jest przesiąknięta płynem, są nikłe szanse na to, że to mięso będzie smaczne po przyrządzeniu.

Jak zrobić polędwiczkę pieczoną w aromatycznej marynacie?

Zawsze przed pieczeniem, zanurzam polędwiczki w aromatycznej marynacie. Przygotowuję ją w prosty sposób. Łączę olej z miodem i musztardą i dodaję do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ulubione zioła oraz kilka przypraw. Dokładnie mieszam ze sobą wszystkie składniki i nacieram nimi mięso. Po kilku godzinach marynowania w lodówce mięso nabiera doskonałego smaku i aromatu.

Przepis: Pieczona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa pieczona w aromatycznej marynacie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju

Na marynatę:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPolędwiczkę wieprzową opłucz, osusz, dokładnie oczyść z błon. W miseczce wymieszaj składniki marynaty, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą posmaruj mięso, umieść je w zamykanym pojemniku, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  2. Obsmażanie i pieczenie mięsaNa patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Obsmażoną polędwiczkę umieść w rękawie do pieczenia. Piecz 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Upieczoną polędwiczkę wyjmij z rękawa, zawiń w folię aluminiową i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, by równomiernie rozeszły się w niej soki.

Wskazówka: Do rękawa oprócz mięsa możesz włożyć pokrojoną w piórka cebulę. Będzie doskonałym dodatkiem do tego dania.

Co zrobić, by polędwiczka nie wyszła sucha?

Polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem. Dlatego nie należy jej poddawać zbyt długiej obróbce termicznej. Przed wstawieniem do piekarnika mięso warto obsmażyć. Powstała na powierzchni polędwiczki skórka pozwoli zatrzymać zawarte w mięsie soki. Obsmażone mięso pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie należy wydłużać tego czasu, bo wtedy polędwiczka stanie się twarda i sucha.

Źródło: smaki.pl