Włoski sos grzybowo-pomidorowy do makaronu jest doskonale znany między innymi mieszkańcom Toskanii. Można go zrobić na bazie pieczarek i dobrej pomidorowej passaty. To danie bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poczęstował mnie nim Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. To kucharz, który do każdego dania lubi dodać coś od siebie i tak było tym razem, bo w garze z aromatycznym sosem z pieczarek i pomidorów wylądowała jeszcze włoska kapusta. To sprawiło, że danie nabrało wyjątkowego smaku i za każdym razem, kiedy robię je w domu, muszę szykować podwójną porcję, bo każdy chce dokładkę.
Jak zrobić makaron z pieczarkami i pomidorami?
Leszek Wodnicki do swojego dania wykorzystał makaron pappardelle, czyli szerokie wstążki, ale można wziąć inny, ulubiony makaron. Ważne, aby ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie, tak jak to robią Włosi. Kucharz zwraca uwagę także na odpowiednie smażenie grzybów. – Tu istotna jest kolejność. Najpierw na rozgrzaną oliwę dajemy grzyby, a kiedy lekko się zrumienią, dodajemy najpierw cebulę, a dopiero potem czosnek – tłumaczy.
Na sam koniec do tradycyjnego sosu z grzybów i pomidorów dodaje się zblanszowane i pokrojone liście kapusty oraz makaron. Ważne jest jednak, aby nie przesadzić z ilością kapusty, nie może ona zdominować smaku całego dania.
Przepis: Makaron z sosem pomidorowo-grzybowym
Pomysł na szybki obiad we włoskim stylu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypta cukru
- sól, pieprz
- 200 g liści kapusty włoskiej
- 50 g parmezanu
- 5 gałązek bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuObierz cebulę i czosnek i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż grzyby przez 3-4 minuty. Dodaj cebulę, a następnie czosnek. Smaż wszystko przez chwilę. Wlej do grzybów passatę (miskę lub słoik wypłucz wodą, aby wykorzystać cały przecier – woda odparuje z dania). Gotuj przez 10 minut. Dopraw oregano, cukrem, solą i pieprzem.
- Szykowanie kapusty i makaronu
- Serwowanie daniaWyłóż danie na talerze, posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Sos do makaronu z grzybami leśnymi
Korzystając z tego przepisu, szczególnie w sezonie, można zrobić danie z wykorzystaniem grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się tu borowiki szlachetne, ale też późnojesienne opieńki. Grzyby należy przesmażyć dokładnie tak samo, jak pieczarki i postępować kolejno tak, jak w przepisie.
Czytaj też:
Dwa proste składniki i chrupiąca panierka. Tyle wystarczy, aby zrobić obłędnie smaczne klopsikiCzytaj też:
Z dyni robię najlepszy sezonowy sos do makaronu. Kwadrans i obłędnie pyszne danie gotowe