Kaczka od wieków to bardzo popularne danie, zwłaszcza w kontekście uroczystych i wyjątkowych okazji. Tradycyjnie podawano ją podczas ważnych świąt, czy na inne rodzinne uroczystości, np. wesela lub imieniny. Możemy ją przyrządzać według wielu tradycyjnych przepisów, ale można pokusić się także o to, by wzbogacić tę potrawę o nowe smaki.
Kaczka konfi, czyli czym jest konfitowanie?
Confit to tradycyjna francuska metoda przygotowywania i konserwacji drobiu, umożliwiająca długie przechowywanie odpowiednio przyrządzonego mięsa, zwłaszcza kaczki i gęsi. Dzięki powolnemu gotowaniu mięsa w tłuszczu staje się ono miękkie, aromatyczne, a zarazem zabezpieczone przed zepsuciem, co w dawnych czasach pozwalało na jego przechowywanie przez długi czas.
Jak przyrządzić udko z kaczki?
Kaczkę można przygotować na wiele sposobów, ale warto wybierać mniejsze tuszki młodych kaczek, które szybciej miękną i pozostają soczyste. Ważne jest, aby mięso było świeże, bez nieprzyjemnego zapachu i nie kleiło się.
Przepis: Udko z kaczki
Przepyszne, aromatyczne udko z kaczki. Upieczone i podane wraz z różnymi dodatkami stanowi idealny pomysł na niedzielny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 2193 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kaczki
- 1 litr kaczego lub gęsiego tłuszczu
- 2 listki laurowe
- pół dyni
- 2 bataty
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUdka dopraw porządnie solą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie opłucz z nadmiaru soli i dobrze osusz. Przełóż udka do brytfanki razem z listkami laurowymi i zalej je rozpuszczonym tłuszczem.
- Pieczenie mięsaWłóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120C i piecz przez 3-4 godziny. Po tym czasie wyciągnij udka z tłuszczu i odstaw do innej brytfanki. Tłuszcz przefiltruj przez sitko i przelej do słoika. Taki tłuszcz przechowuj w lodówce do następnego pieczenia.
- Pieczenie mięsaUdka podpiecz przez kilka minut pod górną grzałką piekarnika. Piecz aż zyskają złoty kolor.
- Sposób podaniaUdka serwuj z dodatkami, np. pieczonymi warzywami i kopytkami. Użyj serek ricotta jako dip.
Przepis: Maślane kluseczki z dipem z serka Almette
Domowe kluski z dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 191 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 20 g masła
- 1 serek Almette wiejski ricotta
- natka pietruszki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówUgotowane obrane ziemniaki wyciśnij w prasce do ziemniaków. Wymieszaj z żółtkiem, solą i mąką.
- Formowanie ciastaUformuj wałki i podziel na kopytka.
- Gotowanie kluseczekGotuj w osolonej wodzie aż wypłyną. Wyjmij i przełóż do miski. Odmierz 20 g masła i wymieszaj z kopytkami.
- Przygotowanie dodatkówSerek wiejski Almette z delikatną ricottą wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Dodaj odrobinę pieprzu. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny. Użyj serek ricotta jako dip.
Jakie warzywa wybrać i jak je przygotować?
Jeśli chcesz przygotować pełnowartościowy posiłek, postaw na sezonowe warzywa. Jesienią pokrój dynię, bataty i jabłka w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Wszystkie składniki umieść w brytfance, dopraw solą, dodaj 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, po czym piecz w 180°C przez 40-45 minut.
Przyjemność z natury
Poznaj produkty
Partner serwisu Smaki.pl
Pieczona kaczka w polskiej tradycji kulinarnej
Kaczka uchodziła za potrawę luksusową, ponieważ była droższa i trudniejsza do przygotowania niż inne rodzaje mięsa, takie jak kurczak czy wieprzowina. W Polsce najbardziej znaną formą tego dania jest kaczka pieczona z jabłkami, serwowana często z dodatkiem ziemniaków i buraków. Jabłka nadawały kaczce słodkawy smak, który dobrze komponował się z delikatnym, lecz bogatym w tłuszcz mięsem kaczki.
Podawano ją również na dworach szlacheckich i w domach bogatszych mieszczan, gdzie spożywanie drobiu, zwłaszcza dzikiego, takiego jak kaczki, było wyrazem wysokiego statusu społecznego. Szczególne miejsce w kuchni polskiej zajmowały dania z dzikich kaczek, które były często częścią menu na polowaniach organizowanych przez arystokrację.
Udko z kaczki konfit z jabłkami, podane z pieczoną dynią, kluseczkami maślanymi i dipem na bazie serka wiejskiego Almette ricotta, z pieprzem i świeżymi ziołami zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!