Biorę puszkę popularnego warzywa i w pół godziny mam sycący obiad. Aby go robić, wystarczy jeden garnek

Biorę puszkę popularnego warzywa i w pół godziny mam sycący obiad. Aby go robić, wystarczy jeden garnek

Dodano: 
Obiad z ciecierzycą
Obiad z ciecierzycą Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Ciecierzyca z curry to sycące danie, które wystarcza za cały obiad. Jest łatwe do zrobienia i nie zostawia w kuchni bałaganu, bo całość przygotowuje się z jednym garnku.

Ciecierzyca z curry to danie, które bazuje na dostępnej w każdym markecie cieciorce w puszce, przyprawie curry, która nadaje jej charakteru i sycących dodatkach. To danie wystarcza za obiad, można je też podać na kolację. Bardzo łatwo się odgrzewa, więc jeśli zrobisz więcej, to będziesz mieć obiad na dwa dni.

Jak zrobić ciecierzycę z curry w jednym garnku?

Do zrobienia dania najlepiej wykorzystać większy rondel lub garnek z grubszym dnem. Całość przygotowań zaczynamy od podsmażenia cebuli, czosnku i pieczarek. Dopiero potem w daniu lądują przyprawy i reszta składników. Marchewka i ziemniaki to dodatki, które muszą podczas duszenia zmięknąć. Dlatego to one wyznaczają czas gotowania tego dania jednogarnkowego. Jeśli pokroisz ziemniaki w dość drobną kostkę, cały obiad zrobi się błyskawicznie.

Przepis: Danie jednogarnkowe z ciecierzycą

Sycący i szybki obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
258 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • listki kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę pokrój drobno, czosnek posiekaj. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, marchewki na mniejsze kawałki, pieczarki w plasterki.
  2. Robienie daniaW rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebule i smaż, aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż 1-2 minuty, dodaj przyprawy, pieczarki i smaż ok. 5 minut. Dodaj ziemniaki, marchewkę, cieciorkę i duś wszystko pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Podawaj ze świeżą kolendrą.

Gotowe danie świetnie smakuje również podane z natką pietruszki albo drobno posiekanym szczypiorkiem. Możesz również posypać ciecierzycę z curry posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, ziarnami czarnego sezamu lub pestkami dyni.

Jeśli chcesz odgrzać danie w garnku, wlej najpierw na dno odrobinę wody, która odparuje podczas gotowania.

Inne pomysły na jednogarnkowe danie z ciecierzycą

Jeśli lubisz dania z dużą ilością aromatycznego sosu, możesz dodać do duszenia warzyw i pieczarek nieco więcej wody, ale pyszną opcją będzie również dodanie śmietany lub mleka kokosowego. Dodatkiem, który tu równie dobrze pasuje, jest masło orzechowe: na podane proporcje dorzuć łyżkę do garnka.

Do dania można dodać również inne składniki, w zależności od tego, co akurat masz w domu. Może to być seler naciowy, kolorowa papryka, kawałki dyni, kawałki batatów, ale też korzeń pietruszki czy selera.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka rozcinam i nadziewana serem i warzywami. To proste danie wygląda jak z restauracji!
Czytaj też:
Tak przygotowana brukselka to u mnie hit, który robi za cały obiad. Prosty przepis mam od mamy