Do tej pieczonej wieprzowiny mam wyjątkowy sentyment. Przepis na mięso z sosem pochodzi z notatnika babci

Do tej pieczonej wieprzowiny mam wyjątkowy sentyment. Przepis na mięso z sosem pochodzi z notatnika babci

Dodano: 
Pieczony schab
Pieczony schab Źródło: Shutterstock / istetiana
Pieczony schab to idealne danie na obiad i dodatek do kanapek. Aromatyczną pieczeń można podawać z różnymi sosami. Zapraszam po sprawdzony przepis na wieprzowinę z sosem grzybowym, którą na specjalne okazje przygotowywała moja babcia.

Wieprzowina z sosem grzybowym świetnie sprawdza się u mnie jako danie na co dzień i od święta. Potrawa nie wymaga zakupu drogich produktów, a przepis jest prosty – wystarczy spędzić kilka chwil przy kuchni, przygotowując mięso do pieczenia, wstawić je do piekarnika i w międzyczasie zrobić sos oraz przygotować dodatki.

Jak wybrać dobre mięso na pieczeń wieprzową?

Jeżeli chcesz po raz pierwszy upiec wieprzowinę, to musisz wiedzieć, jak wybrać idealny kawałek mięsa. W przypadku schabu, który doskonale nadaje się na pieczeń, warto zwrócić uwagę, czy mięso jest poprzerastane żyłkami tłuszczu. Tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, nawilżając mięso. Drugą ważną kwestią jest wybór jędrnego i wąskiego kawałka schabu. Jeżeli schab jest płaski i szeroki, to najlepiej obwiązać go sznurkiem kuchennym przed marynowaniem, żeby pieczeń miała odpowiedni kształt. Niestety, może się zdarzyć, że szeroki schab wyjdzie twardy i gumowaty.

Do poniższego przepisu możesz użyć też szynki lub karkówki. Kawałek szynki nie powinien być całkowicie pozbawiony tłuszczu. Najlepsza jest tzw. szynka kulka (wykrawana jest z najdelikatniejszej części mięśnia). Przed pieczeniem warto szynkę przełożyć do specjalnej siatki lub obwiązać sznurkiem. Najmniej problemu sprawia wybór i pieczenie karkówki. Karczek jest poprzerastany tłuszczem, więc pieczeń wieprzowa z tego mięsa rzadko wychodzi sucha. Co więcej, ma bardziej wyrazisty smak, bo tłuszcz nie tylko nawilża mięso w czasie pieczenia, ale także jest nośnikiem smaku.

Jak zrobić wieprzowinę z sosem grzybowym?

W przypadku schabu bardzo ważne jest zarówno marynowanie mięsa, jak i odpowiednie przygotowanie do pieczenia. Schab marynuję w podstawowych przyprawach, dzięki czemu gotowa pieczeń doskonale komponuje się z różnymi sosami i innymi dodatkami.

Przed pieczeniem polecam obsmażyć zamarynowane mięso z każdej strony, co zapobiegnie wyciekaniu soków w czasie pieczenia. Możesz pominąć ten krok i przełożyć do naczynia żaroodpornego ogrzane do temperatury pokojowej mięso w marynacie. Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą 1 kg mięsa powinien piec się 1 godzinę, ale zwykle pieczenie schabu pod przykryciem trwa nieco dużej, czyli około 1 godziny i 30 minut. Na czas pieczenia mięsa ma wpływ m.in. jego jakość oraz czas marynowania – długie marynowanie sprawia, że mięso szybciej mięknie. Porada: wszystkie zioła i przyprawy wykorzystywane do marynaty możesz przed dodaniem do miski rozdrobnić w moździerzu. Dzięki temu uwolnią więcej aromatu.

Sos robię z suszonych grzybów leśnych, które możesz zastąpić świeżymi grzybami leśnymi lub pieczarkami. Najlepsze grzyby leśne na sos to podgrzybki oraz borowiki.

Przepis: Pieczona wieprzowina z sosem grzybowym

W przepisie wykorzystuję schab, ale wybierając mięso do tego dania, kieruj się swoimi preferencjami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
595 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości

Na marynatę:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsa i marynatyZa pomocą ostrego noża oczyść mięso z błon, a następnie umyj je i osusz Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Dodaj wszystkie zioła. Do czosnku, ziół i przypraw dodaj olej i wymieszaj. Dopraw marynatę solą (dodaję 1 płaską łyżeczkę) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Starannie natrzyj mięso marynatą (mięso powinno być pokryte przyprawami z każdej strony, także w miejscu cięcia), przykryj naczynie pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Możesz skrócić czas marynowania do 6-7 godzin. 3.
  2. Przygotowywanie sosuSuszone grzyby zalej zimną wodą i pozostaw na co najmniej 6-7 godzin. Najlepiej moczyć grzyby suszone przez 12 godzin. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedź, ale nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów. Przestygnięte grzyby odciśnij z nadmiaru płynu i pokrój. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu 4-5 minut, często mieszając. Dodaj 250 ml wody po gotowaniu grzybów i wymieszaj. Gotuj bazę sosu przez 10 minut – nadmiar płynu powinien odparować. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Obsmażanie mięsaWyjmij mięso z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej – zazwyczaj trwa to około 1 godziny. Przygotuj dużą patelnię lub metalową/ żeliwną brytfankę – brytfanki możesz użyć zarówno do obsmażenia mięsa, jak i pieczenia. Zdejmij nadmiar marynaty z mięsa, korzystając z silikonowej lub drewnianej szpatułki. Możesz również użyć sznurka kuchennego – uchwyć obiema dłońmi kawałek sznurka, napnij go i zeskrob warstwę przypraw. Nie wyrzucaj marynaty. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Schab powinien równomiernie się przyrumienić. Nie przewracaj mięsa zbyt szybko – na początku lekko przywrze do patelni i jeżeli w tym momencie spróbujesz je odwrócić, to zacznie tracić soki. Gdy mięso się przyrumieni, bez problemu przewrócisz je na drugą stronę. Obsmażając mięso w miejscu cięcia, unikaj nabijania go na widelec. Obsmażenie miejsca cięcia ułatwia skorzystanie z ręcznika papierowego lub szczypiec, dzięki którym można ustawić mięso w pionie.
  4. PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż schab do naczynia żaroodpornego, posmaruj go zdjętą wcześniej marynatą i przykryj pokrywką. Wstaw naczynie ze schabem do gorącego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz wieprzowinę jeszcze 60 minut. Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i pozostaw w naczyniu żaroodpornym na 10 minut, żeby odpoczęło.

Gotową pieczeń wyjmij z piekarnika i pozostaw w naczyniu żaroodpornym na 10 minut, żeby odpoczęło.

Jak podawać wieprzowinę z sosem grzybowym?

Pieczeń wieprzową możesz przełożyć na duży półmisek, polać sosem i pokroić po podaniu na stół lub od razu poporcjować i przełożyć na talerze. Do pieczeni pasują różne dodatki m.in. ziemniaki, kasza, kluski śląskie oraz wyraziste w smaku surówki np. z czerwonej lub kiszonej kapusty.

Czytaj też:
Rozcinam schab i roluję go z 2 składnikami. To mięso obiadowe wychodzi miękkie i soczyste
Czytaj też:
Zamiast tłuc kotlety, kładę plastry schabu na patelnię. 3 dodatki i mięso smakuje jak marzenie