Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie możemy zjeść. Jednak tak naprawdę wiele osób po nią nie sięga, po nie odpowiada im jej smak. I właśnie dla nich mamy zupełnie inną propozycję zdrowego śniadania. Jego podstawą będzie ryż, który jest delikatny i neutralny w smaku. By jednak podnieść jego wartość odżywczą, ugotujemy go na mleku z dodatkiem dyni.
Jakich składników dostarczy ryż na mleku z dodatkiem dyni?
Połączenie ryżu z mlekiem i dynią jest o wiele zdrowsze niż zwykły ryż ugotowany na wodzie. A to dzięki temu, że mleko wzbogaca go w pełnowartościowe, lekkostrawne białko, a także wapń i fosfor. Dynia zaś nie tylko dodaje potrawie pięknej, apetycznej barwy, ale też daje ryżowi ogromny zastrzyk beta-karotenu. Składnik ten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed niekorzystnymi zmianami w organizmie. Jest też przekształcany w witaminę A, która umożliwia prawidłowy wzrost i widzenie. Ryż zaś stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Jest lekkostrawny i dostarcza energii, tak potrzebnej nam o poranku.
Jak ugotować ryż na mleku z dynią?
Ryż na mleku z dynią można przygotować na kilka sposobów. Jednym z najłatwiejszych będzie oddzielne ugotowanie dyni, a potem dodanie jej do już podgotowanego na mleku ryżu. Całość zyskuje piękną barwę i atrakcyjny smak. I nie trzeba chyba dodawać, że jest bardzo zdrowa.
Przepis: Ryż na mleku z dynią
Ryż gotowany na mleku z dodatkiem dyniowego puree
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g miąższu dyni
- 200 g ryżu
- 2-2,5 szklanki mleka
- cukier, sól
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię oczyść ze skórki i pestek, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej małą ilością wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. Odlej nadmiar wody, zblenduj ją na gładką masę.
- Gotowanie ryżuRyż opłucz. Mleko podgrzej w garnku, gdy będzie już dobrze ciepłe dodaj do niego ryż i szczyptę soli. Gotuj na niedużym ogniu 8-10 minut, często mieszając, by się nie przypalił.
- Dodawanie dyniDo ugotowanego ryżu dodaj puree z dyni, wymieszaj i całość gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż ryż będzie całkowicie miękki. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka. Ryż dopraw do smaku solą, cukrem i cynamonem.
Wskazówka: Przed podaniem do ryżu możesz dodać kawałek masła, a także posypać potrawę orzechami lub suszoną żurawiną.
Czym warto wzbogacić ryż na mleku z dynią?
Ryż na mleku z dynią może być rzadszy lub bardziej zawiesisty. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję wolicie. Każdą postać ryżanki można jednak wzbogacić wartościowymi dodatkami. Należą do nich np.: miód, orzechy, suszone owoce. Do potrawy warto też dodać łyżeczkę masła i ewentualnie oprószyć ją aromatycznym cynamonem.
Czytaj też:
Zamiast owsianki ugotuj rano jaglankę. Pochłoniesz ją, gdy dowiesz się, jak bardzo jest zdrowaCzytaj też:
Tani deser o smaku raffaello to niebo w gębie, a jest dziecinnie prosty. Przepis mam od koleżanki