Sos do makaronu z orzechami włoskimi i serem gorgonzola jest aromatyczny, kremowy i bardzo sycący. Robi się go naprawdę łatwo, a efekt jest przepyszny.
Jak zrobić makaron z orzechami?
Do tego dania wprost stworzone są orzechy włoskie i one tu będą najlepsze. Koniecznie je trzeba najpierw uprażyć, dzięki temu nabiorą większej chrupkości, ale przede wszystkim zyskają na smaku i aromacie: będą jeszcze bardziej orzechowe. Ważne, aby nie przypalić orzechów i trzymać je na patelni tylko do momentu, aż zaczną się lekko rumienić, a ty poczujesz intensywny, przyjemny zapach orzechów. Trzeba je wówczas zdjąć z gorącej patelni (zostawione będą dalej się prażyć).
Sos, to kremowy, sycący sos na bazie śmietanki gorgonzoli. Tu naprawdę nic więcej nie trzeba: tylko sól, pieprz (ja daję sporo pieprzu) i aby dodać nieco świeżości, także natka pietruszki. Tak jak jest napisane w przepisie: koniecznie dodaj do sosu odrobinę wody z gotowania makaronu. To te sposób na to, aby uzyskać idealną dla siebie konsystencję.
Ja do tego dania najczęściej wykorzystuję zdrowszy makaron pełnoziarnisty, ale jeśli chcesz, możesz tu dać zwykły makaron z mąki pszennej. Kształt wybierz według uznania.
Przepis: Makaron z orzechami
Proste i szybkie danie.
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1471 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu razowego
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g gorgonzoli
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania. Orzechy włoskie wrzuć na suchą patelnię i upraż. Kiedy ostygną, posiekaj je.
- Robienie sosuDo rondelka wlej śmietankę i pokruszoną na kawałki gorgonzolę, mieszaj, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodaj orzechy (część zostaw do dekoracji) i odrobinę wody z gotowania makaronu, aby sos nabrał dobrej konsystencji. Dodaj makaron, natkę pietruszki i gotowe.
Jak podawać makaron z orzechami i gorgonzolą?
Dla mnie to danie jest zwykle daniem obiadowym, bo jest naprawdę bardzo sycące, ale taki makaron można też zaserwować na kolację. Ja czasem (szczególnie jesienią) lubię też dodać do makaronu z orzechami gruszki. Wówczas kładę na patelni plastry gruszki, skrapiam je cytryną i odrobiną miodu i podgrzewam, aż się lekko zaczną karmelizować. Tak przygotowane układam na gotowym już makaronie: są świetną ozdobą i doskonale smakują w tym połączeniu. Makaron z orzechami można też podać z kawałkami świeżych fig czy połówkami winogron.
Czytaj też:
Piersi z kurczaka marynuję w tym płynie. Po wyjęciu z piekarnika ich smak i aromat zachwycająCzytaj też:
Tę pożywną sałatkę robię w 20 minut. Zjadamy ją na kolację, a nadwyżkę pakuję do pracy