Piersi z kurczaka marynuję w tym płynie. Po wyjęciu z piekarnika ich smak i aromat zachwycają

Piersi z kurczaka marynuję w tym płynie. Po wyjęciu z piekarnika ich smak i aromat zachwycają

Dodano: 
Zamarynowana pierś z kurczaka
Zamarynowana pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / kochabamba
Jeśli zastanawiacie się, w czym zamarynować piersi z kurczaka, mam dla was ciekawą propozycję. Wystarczy popularny płyn i kilka prostych dodatków, a mięso po upieczeniu dosłownie będzie się rozpływać w ustach.

Piersi z kurczaka to niezwykle lubiany i popularny rodzaj mięsa. To z pewnością zasługa jego możliwości kulinarnych, niezbyt wysokiej ceny i doskonałego smaku. Na dodatek mięso to jest lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, a przy tym chude. Z tego powodu stanowi ważny element wielu diet, nie tylko odchudzających. Dziś pokażę wam, jak zrobić jogurtową marynatę do piersi z kurczaka.

Dlaczego jogurt naturalny jest dobry na marynatę do kurczaka?

Jogurt naturalny idealnie nadaje się na marynatę z kilku powodów. Przede wszystkim jest kwaśny, co powoduje kruszenie mięsa. Ma też przyjemny, mleczny smak, który dodaje mięsu aksamitności. Poza tym doskonale komponuje się z wieloma dodatkami – zwłaszcza z ziołami i przyprawami. A zawarty w nim tłuszcz doskonale uwalnia smaki ze składników marynaty i z mięsa.

Jak zrobić piersi z kurczaka marynowane w jogurcie?

Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie robi się bardzo prosto. Wystarczy wymieszać je z jogurtem i kilkoma dodatkami smakowymi, a potem odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Oczywiście mięso może poleżeć w marynacie nawet dobę, bo wtedy jeszcze bardziej zyska na smaku. Po ociepleniu mięsa do temperatury pokojowej, należy je wstawić do piekarnika.

Przepis: Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie

Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem ziół i przypraw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je papryką, solą i pieprzem. Jogurt naturalny wymieszaj z oliwą z oliwek oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płynem zalej mięso, wymieszaj. Obłóż listkami rozmarynu. Odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie mięsaPiersi z kurczaka ociepl do temperatury pokojowej, lekko osącz z marynaty. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj, piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Z czym podać piersi z kurczaka marynowane w jogurcie?

Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie idealnie nadają się do pieczenia. Po upieczeniu są delikatne, miękkie i soczyste. Doskonale będą się komponować z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem. Oczywiście można je też podać z ziemniakami gotowanymi, z kaszą, a nawet z makaronem. Dopełnieniem takiego obiadu będzie surówka o dość łagodnym smaku, która nie przytłoczy delikatnego mięsa. Może to więc być surówka z kapusty i marchewki albo surówka z ogórków.

Czytaj też:
Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcej
Czytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata