Jedna z najbardziej rozpoznawalnych na świecie europejskich marek, czyli włoska firma Ferrero, obchodzi w tym roku swoje 60 urodziny. Nutella to sztandarowy produkt firmy. Jest sprzedawany w 170 krajach, a każdego roku produkuje się 500 000 ton Nutelli. Największa fabryka kremu znajduje się w Normandii. Teraz do rodziny Nutelli dołączyła także roślinna wersja, czyli Nutella Plant-Based.
Jaki skład ma wegańska Nutella?
Wegańska Nutella to nowość, jaką na początku września przedstawiła firma Ferrero. Nutela Plant-Based najpierw pojawi się we Włoszech, Francji i Belgii. Na początku przyszłego roku ma być dostępna również w Niemczech. Będzie można ją kupić w lokalnych hipermarketach i supermarketach w opakowaniu o pojemności 350 g.
Firma zapewnia, że jeśli chodzi o smak, „nie ma żadnych kompromisów”. W wegańskiej wersji Nutelli w kremie czekoladowym pominięto jednak mleko w proszku – dodano składniki pochodzenia roślinnego: to ciecierzyca i syrop ryżowy.
Wegańska Nutella na czarnym rynku
Zachodnie media informują o tym, że wegańską Nutellę „przejęła mafia”. Jak podaje „Berliner Morgenpost”, Nutella jest obecnie tak popularna, że swoją szansę zobaczyli w nowym produkcie także przestępcy. Wegańskiego smarowidła nie ma jeszcze w oficjalnej sprzedaży, a już pojawiło się w sklepach. Na przykład w Neapolu wegańską Nutellę można było kupić za połowę ceny: 2,60 euro za słoik zamiast 4,49 euro.
Jak to możliwe? Okazuje się, że w czerwcu skradziono transport wegańskiej Nutelli przeznaczonej na rynek francuski. Niedawno policja skonfiskowała 300 słoików przysmaku o rynkowej wartości blisko 1300 euro. Wszystko musiało zostać zniszczone, ponieważ nie można sprawdzić, czy przez te dwa miesiące przestrzegano przepisów dotyczących przechowywania.
Czytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minutCzytaj też:
Światowy dzień Nutelli. Czy wiesz, kiedy na rynek trafił pierwszy słoik tego kremu?