World Nutella Day wymyśliła w 2007 roku Sara Rosso, amerykańska blogerka. Pomysł błyskawicznie się przyjął – 5 lutego to dzień, w którym fani czekoladowo-orzechowego kremu dzielą się przepisami na dania z wykorzystaniem Nutelli, ale też podkreślają, że to dzień, w którym be wyrzutów sumienia można zajadać się tym przysmakiem.
Kto wymyślił Nutellę?
Pierwszy słoik Nutelli trafił na rynek w 1964 roku. Rodzina Ferrero, która opracowała recepturę, czerpała jednak z dużo starszej tradycji, bo sięgającej czasów napoleońskich. Już wówczas w Turynie znano przysmak o nazwie gianduja. Krem z orzechami wymyślono w czasie, kiedy brakowało kakao i orzechy laskowe, których w tym regionie było pod dostatkiem, miały zwiększać objętość gotowego produktu. Nutella ma bardziej kremową konsystencję od swojego pierwowzoru, przez co łatwiej się ją smaruje na kanapkach. Krem w tym wydaniu niemal natychmiast zyskał ogromna przychylność konsumentów, a w połowie lat 80. produkt trafił na rynek amerykański. W Polsce Nutella jest dostępna od 1992 roku.
Dziś to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych na świecie. Jako ciekawostkę można dodać fakt, że wytwarzane kremu pochłania jedną czwartą produkcji światowej orzechów laskowych. Każdego roku na rynek trafia setki tysięcy ton słodkiego przysmaku. Nutella doczekała się nawet znaczka pocztowego – słoik Nutelli widnieje na włoskim znaczku o nominale 70 eurocentów wydanym w 2014 roku.
Z czego składa się Nutella?
Gdyby spojrzeć na skład kremu, bardziej należałoby go nazwać kremem cukrowo-tłuszczowym z dodatkiem kakao i orzechów. To cukier i olej palmowy stanowią główny skład produktu. W skład Nutelli wchodzą kolejno: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko w proszku, serwatka w proszku, lecytyna sojowa i wanilina. Porcja Nutelli (100 g) zawiera 539 kalorii.
Czytaj też:
Jak zrobić klasyczny ganache? Krem z czekolady i śmietanki zachwyca smakiemCzytaj też:
Szukasz idealnego przepisu na ciasto czekoladowe? To już znalazłeś!