Jeśli nie masz pomysłu na udka z kurczaka, to my dziś przychodzimy z pomocą. Kurczak w pomarańczach to coś, co bez wątpienia zachwyci całą rodzinę. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje jako dodatek do tradycyjnego, niedzielnego obiadu z ziemniakami i surówką.
Jak zrobić kurczaka w pomarańczach?
Nasza propozycja to udka w pomarańczach, ale do zrobienia dania można wykorzystać również pałki lub całe ćwiartki z kurczaka. Cały sekret polega na dodatkach, a są to pomarańcze, cebula, czosnek i rozmaryn. Wszystko niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Do tego prosta marynata do mięsa z papryki i tymianku. Nic więcej nie potrzeba.
Dodatkowo możesz przygotować sobie ok. pół szklanki soku pomarańczowego, i w razie potrzeby podlewać nim mięso.
Przepis: Udka z kurczaka w pomarańczach
Pyszny patent na pieczonego kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 570 w każdej porcji
Składniki
- 8 udek z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie kurczakówWymieszaj oliwę z paprykami, solą i tymiankiem. Natrzyj mięso i odstaw na ok. 15-20 minut. Obsmaż udka na rozgrzanej patelni z obu stron.
- Pieczenie kurczakówW naczyniu żaroodpornym ułóż udka. Jedną pomarańczę pokrój w plastry i poukładaj je między udkami. Dodaj ząbki czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulę, włóż gałązki rozmarynu. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok, a resztki owocu również włóż do brytfanki. Piecz kurczaka ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W razie potrzeby podlewaj sokiem pomarańczowym.
Gotowe kurczaki podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi oraz ulubioną surówką. Mięso w tej wersji doskonale pasuje także do ryżu albo frytek. Pasuje tu surówka z kapusty albo surówka z marchewki i pomarańczy.
Inne pomysły na kurczaka w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach i niedzielny obiad to połączenie idealne. Takie mięso można przyrządzić na wiele sposobów, a nasz przepis modyfikować w zależności od potrzeb. Kurczaka można upiec także w rękawie do pieczenia – to dodatkowa gwarancja soczystości i miękkości mięsa. Wtedy wystarczy wszystkie składniki wrzucić do rękawa i upiec. W takiej wersji do rękawa można dołożyć także ćwiartki ziemniaków – po niespełna godzinie wyjmiesz z piekarnika gotowy obiad.
Do pieczenia można dorzucić także inne warzywa. Doskonale pasuje tu marchewka oraz seler naciowy. Możesz też eksperymentować z marynatą i np. paprykę połączyć z curry, albo do natarcia mięsa użyć samych ziół (może to być np. mieszanka ziół włoskich lub zioła prowansalskie).
Czytaj też:
Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcejCzytaj też:
Delikatne mięso nadziewam kilkoma składnikami i piekę. To mój popisowy przepis na rodzinny obiad