Delikatne mięso nadziewam kilkoma składnikami i piekę. To mój popisowy przepis na rodzinny obiad

Delikatne mięso nadziewam kilkoma składnikami i piekę. To mój popisowy przepis na rodzinny obiad

Dodano: 
Faszerowana pierś z kurczaka z pomidorami, szpinakiem i fetą
Faszerowana pierś z kurczaka z pomidorami, szpinakiem i fetą Źródło: Shutterstock / TanaCh
Faszerowana pierś z kurczaka na rodzinny obiad jest wręcz idealna. Do jej zrobienia wcale nie potrzebujesz całego popołudnia. Znam banalny przepis.

Faszerowana pierś z kurczaka jest tak smaczna, że nawet najbardziej wybredni zjedzą ją w ekspresowym tempie. Mięso przyrządzone z prostym farszem wychodzi soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Bliskim tak smakuje, że od razu zapytają, kiedy znowu je zrobię. Ja raczej w tym nie zwlekam, bo składniki są tanie, a zrobienie tego obiadu zajmuje mi mało czasu.

Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka?

Rodzinny obiad wymaga odpowiedniej oprawy, a to danie — mimo że proste — sprawdza się doskonale. W rozbitych piersiach z kurczaka zamykam fetę, pomidory, szpinak i koperek i po prostu zapiekam. Nie brzmi to przesadnie wykwintnie, ale na talerzu prezentuje się znakomicie. Do tego potrawa podana z ziemniakami syci na długo, bo łączy w sobie białko — z mięsa i sera — węglowodany z warzyw oraz niewielkie ilości tłuszczu. Nic więcej zatem nie potrzeba.

Przepis: Faszerowana pierś z kurczaka z pomidorami, szpinakiem i fetą

Znakomity pomysł na rodzinny obiad, który zachwyci każdego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
413 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g sera typu feta
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSzpinak opłucz. Pomidora umyj. Usuń jego szypułkę i pokrój w plastry. Fetę odsącz z zalewy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Kurczaka oczyść z tłuszczu i błonek. Rozetnij tak, aby uzyskać płaskie kotlety o dużej powierzchni. Delikatnie je rozbij i natrzyj starannie 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 ząbkiem czosnku. Oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Robienie farszu do piersi z kurczakaW misce połącz szpinak, połowę koperku i pokruszoną fetę. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy z oliwek i czosnek. Dopraw pieprzem. Wymieszaj.
  3. Pieczenie faszerowanej piersi z kurczakaNa płaskich kawałkach piersi z kurczaka ułóż porcję nadzienia. Zawiń, tworząc kieszonki i zabezpiecz wykałaczkami. Przenieś do formy żaroodpornej. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut. Gotowe posyp pozostałym koperkiem.

Jak podać faszerowaną pierś z kurczaka?

Do dania na rodzinny obiad, jak już wspomniałam, często serwuję ziemniaki. Nie dodaję już surówki, bo talerz i tak jest pełen jedzenia, ale oczywiście możesz się skusić na takie uzupełnienie. Sprawdzi się np. kompozycja z pomidorów i ogórka kiszonego albo plasterki pomidora okraszone posiekaną cebulką.

Zamiast ziemniaków do faszerowanej piersi z kurczaka będą też pasowały kasze. Wybierz takie, które niekoniecznie są wyraziste — np. pęczak, kaszę gryczaną niepaloną czy jaglaną — a będzie pysznie.

Pomysły na urozmaicenie rodzinnego obiadu

Zamiast faszerowanej piersi z kurczaka możesz zrobić nadziany filet z indyka. Pamiętaj tylko, że czas pieczenia będzie trzeba zmodyfikować — bo mięso to wymaga zwykle dłuższej obróbki termicznej. Filety indycze są też zazwyczaj większe, więc upakujesz w nich więcej dodatków.

Zamiast pomidorów możesz wykorzystać pokrojoną drobno paprykę, cienkie plasterki marchewki lub talarki cukinii. Dopraw je tylko dodatkowo ziołami np. tymiankiem lub oregano, a będzie pysznie.

Do rodzinnego obiadu w postaci faszerowanej piersi z kurczaka pasować będą też sosy np. pomidorowy czy śmietanowy z koperkiem. Takie danie nie będzie już jednak aż tak lekkie i odświeżające.

Czytaj też:
Ten filet z kurczaka przyrządza się szybko, a smakuje bosko. Farsz i szynka robią swoje
Czytaj też:
Piekę filety z kurczaka i nadziewam je prostym farszem. Są soczyste i pełne smaku

Źródło: Smaki.pl