Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcej

Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcej

Dodano: 
Kurczak w sosie maślanym
Kurczak w sosie maślanym Źródło: Shutterstock / New Africa
Bardzo lubię kuchnię indyjską. Moim odkryciem jest aromatyczny kurczak w maślanym sosie. To danie pierwszy raz jadłam w restauracji. Podpatrzyłam przepis w jednej z książek kucharskich, zrobiłam go na spróbowanie na obiad i dziś jest przebojem w moim domu.

Szukasz pomysłu na obiad, który zaskoczy i zachwyci Twoich bliskich? W moim domu hitem jest kurczak w maślanym sosie. Porcje mięsa marynowane w starannie dobranej mieszance przypraw, duszone w pysznym sosie i podane z ryżem szybko podbiły podniebienia moich gości oraz domowników.

Jak zrobić przyprawę garam masala?

Do kurczaka w sosie maślanym dodaję przyprawę garam masala. Można ją kupić gotową, ale też przygotować samodzielnie. By zrobić tę najpopularniejszą, indyjską przyprawę w domu, trzeba utrzeć w moździerzu lub zemleć: 4 ziarna kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę goździków, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru oraz 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej. Gotową przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku.

Jak zrobić kurczaka w maślanym sosie?

Do przygotowania kurczaka w maślanym sosie poza mięsem potrzebujesz: pomidorów w puszce, śmietanki 30%, bulionu lub wody, jogurtu, oleju do smażenia oraz przyprawy garam masala. Mięso warto przygotować dzień wcześniej. Pałki kurczaka lub pokrojoną pierś z kurczaka marynuj w jogurcie wymieszanym z garam masalą, olejem, solą i pierzem i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmaż, zalej sosem przygotowanym na bazie pomidorów i bulionu i duś, aż będzie miękkie.

Przepis: Kurczak w sosie maślanym

Aromatyczny kurczak duszony w sosie maślanym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka

Na marynatę:

  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju

Na sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPałki oczyść, opłucz, osusz. Włóż je do miski, natrzyj solą, pieprzem i garam masala. Mięso zalej jogurtem wymieszanym olejem, dokładnie wymieszaj i wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki.
  2. Obsmażanie mięsaWyjmij mięso z lodówki, ociepl w pokojowej temperaturze. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść masło, zrumień na nim kurczaka.
  3. Przygotowanie sosuNa drugiej patelni zeszklij cebulę. Dopraw ją łyżką garam masala, a następnie zalej bulionem lub wodą i pomidorami w puszce. Wymieszaj ze sobą składniki sosu i gotuj 10 minut, a następnie zblenduj sos na gładką masę.
  4. Duszenie kurczakaDo sosu włóż porcje kurczaka i wlej śmietankę. Składniki lekko przemieszaj i gotuj na niedużym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Jak podawać kurczaka w maślanym sosie?

Kurczak w maślanym sosie najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja zwykle podaję go z aromatycznym ryżem basmati. Potrawa będzie również doskonale smakować z indyjskimi chlebkami naan. Każdą porcję dekoruję listkami świeżej pietruszki lub kolendry. Danie można także posypać orzechami nerkowca, bądź zmielonymi płatkami migdałów.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka piekę z dwoma składnikami. Mięso jest soczyste i zajada się nim cała rodzina
Czytaj też:
Kupuję ćwiartki kurczaka i smaruję je prostą mieszanką. Cała rodzina kocha ten tani obiad