Kroję gruszkę i w 10 minut robię sycącą sałatkę. Wystarcza za cały posiłek

Kroję gruszkę i w 10 minut robię sycącą sałatkę. Wystarcza za cały posiłek

Dodano: 
Sałatka z gruszką
Sałatka z gruszką Źródło: Shutterstock / DronG
Ta sałatka z gruszką to zdrowe połączenie owoców, warzyw, sera i lekkiego dressingu. Można ją zjeść jako lekki posiłek, a można ją podać jako dodatek do mięs.

Gruszki to jedne z najbardziej popularnych jesiennych owoców. Ich zaletą jest to, że doskonale pasują nie tylko do ciast i innych deserów, ale też do dań wytrawnych. Idealnie łączą się z pleśniowym serem i takie zestawienie jest podstawą naszej sałatki z gruszką.

Jak zrobić sałatkę z gruszką?

Ta sałatka z gruszką to proste połączenie popularnych smaków, czyli gruszki z orzechami i serem pleśniowym, oraz sałat z lekkim dressingiem na bazie oliwy i soku z cytryny. Aby dodać słodyczy i zarazem kwaśności dorzucamy jeszcze garść suszonej żurawiny, a odrobina chilli podkręci smak całości.

Rada: aby gruszki nie ściemniały, można je po pokrojeniu w plasterki dodatkowo skropić sokiem z cytryny.

Przepis: Sałatka z gruszką

Sycąca sałatka w jesiennym klimacie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
640 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g miksu sałat ze szpinakiem baby
  • 2 gruszki
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

na dressing:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówGruszkę pokrój w plastry, ser pokrusz, orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
  2. Robienie sałatkiW misce ułóż sałaty i szpinak, plastry gruszki, ser. Posyp orzechami i żurawiną. Przed podaniem obficie skrop dressingiem.

Sałatka z gruszką świetnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami albo ciemnym pieczywem. Wówczas może być zaserwowana jako lekki posiłek albo sałatka na przyjęcie. Można ją także podać jako dodatek do obiadu, bo świetnie pasuje do mięs: np. grillowanej lub pieczonej piersi z kurczaka albo smażonej wołowiny.

Inne pomysły na sałatkę z gruszką

Podstawowy przepis na sałatkę możesz modyfikować. Bardzo smaczną opcją jest dodanie zamiast suszonej żurawiny połówek ciemnych lub jasnych winogron (najlepiej wygodnych do jedzenia odmian bezpestkowych) albo nasion granatu. Do sałatki można dodać też dowolne sery pleśniowe, nie tylko te z niebieską pleśnią. Jeśli z kolei gustujesz w delikatniejszych smakach, wybierz kulki mozzarelli.

Do sałatki można także wkroić kawałki kurczaka. Dobrze tu będzie pasowała pokrojona w plasterki zgrillowana pierś z kurczaka lub sznycel drobiowy (kotlet w panierce). Gotową sałatkę można zamiast orzechów posypać prażonymi płatkami migdałów, nasionami dyni, słonecznika albo orzechami piniowymi.

Czytaj też:
Oto ulubiona wersja makaronu z serem mojej rodziny. Chwila w piekarniku daje świetny efekt
Czytaj też:
Co roku robię kilka słoiczków tego szybkiego dżemu. Jest idealny do pasztetów i mięs