Kuroń wziął czerstwy chleb i wyczarował genialną sałatkę. To ekspresowa włoska panzanella

Kuroń wziął czerstwy chleb i wyczarował genialną sałatkę. To ekspresowa włoska panzanella

Dodano: 
Panzanella
Panzanella Źródło: Shutterstock / Lazhko Svetlana
To danie proste, a smaczne, takie jak cała włoska kuchnia. Rewelacyjny przepis na panzanellę, czyli toskańską sałatkę, do której dodaje się grzanki z chleba, podał Jasiek Kuroń.

Popularny kucharz Jasiek Kuroń podzielił się w mediach społecznościowych przepisem na panzanellę. To prosta włoska sałatka, w której ważnym składnikiem są grzanki. Najlepiej przyrządzić je z lekko czerstwego już chleba. Jeden z fanów Kuronia w komentarzu nie krył zachwytu: „Kocham taką kuchnię, krótko, szybko, i oczywiście bez wydawania fortuny na produkty”. My się z tą opinią w stu procentach zgadzamy, bo panzanella w wersji Jaśka Kuronia to danie mistrzowskie.

Jak zrobić panzanellę?

„Rozpoczęliśmy rok szkolny, ale pogoda nadal upalna i słoneczna, zatem mam dla Was szybką i przepyszną propozycję! Panzanella to sałatka, w której główną rolę grają dojrzałe, soczyste i słodkawe pomidory a uzupełniają ją grzanki z wczorajszego chleba (ten na zakwasie sprawdzi się idealnie)”– zachwala przepis Jasiek Kuroń. Sekretem jego sałatki są pomidory, które teraz w Polsce są najlepsze: to działkowe malinówki lub bawole serca. Takie pomidory bez problemu dostaniesz na lokalnych bazarkach i ryneczkach.

Przygotowanie sałatki trwa bardzo szybko, szczególnie jeśli równolegle będziesz szykować grzanki oraz grillowane brzoskwinie.

Przepis: Sałatka panzanella

Słynna włoska sałatka według przepisu Jaśka Kuronia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 gruba kromka wczorajszego pieczywa
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • 1/2 szklanki liści bazylii

na dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy dijon lub sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

do podania:

  • burrata lub mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidora i ogórka pokrój. Chleb pokrój w kostkę i usmaż na złoto. Cebulę pokrój w piórka. Brzoskwinię pokrój w plastry i ugrilluj na patelni (z obu stron). Wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj składniki na sałatkę, dodaj dressing. Odstaw do lodówki na 10 minut. Podawaj z serem burrata lub mozzarella.

Jak podawać sałatkę panzanella?

Panzanellę można jeść ot tak, bez żadnych specjalnych dodatków, ale warto skorzystać z podpowiedzi Jaśka Kuronia i położyć na gotowej sałatce kulę burraty. Po przecięciu skórki sera wypływa w niej przepyszna śmietanka z kawałkami serka i miesza się z sałatką. Wygląda to pięknie i smakuje wybornie. Taka sałatka wystarczy za cały posiłek. Zdrowy i lekki! Jasiek Kuroń daje też inną opcję: zamiast burraty można wykorzystać także ser mozzarella.

„Zresztą zobaczcie sami i zróbcie ją koniecznie, bo to propozycja do zakochania! Co tu dużo mówić: smacznego!” – mówi Jasiek Kuroń.

Czytaj też:
Tymi burgerami Jasiek Kuroń zaskoczył wszystkich. Bez węglowodanów, ale jakie pyszne!
Czytaj też:
Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwil