Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwil

Biorę tortille, serek wiejski i w pół godziny robię obłędną zapiekankę. Obiad znika z talerzy w kilka chwil

Dodano: 
Zapiekanka z tortilli i serka wiejskiego
Zapiekanka z tortilli i serka wiejskiego Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ktoś, kto pierwszy wymyślił, aby zrobić zapiekankę z gotowych tortilli ułożonych niczym harmonijka, powinien dostać medal. Ja do swojej wersji dołożyłam serek wiejski i kilka pysznych, sycących dodatków.

Zapiekanka z gotowych tortilli i serka wiejskiego to jedno z tych dań, które mogłabym jeść codziennie. Jest tak sycąca, że wystarcza za cały obiad i tak pyszna, że u mnie znika niemal natychmiast po upieczeniu. To jednocześnie dobry patent dla tych, którzy szukają oszczędności, bo koszt przygotowania zapiekanki nie jest duży.

Jak zrobić zapiekankę z tortilli i serka wiejskiego?

Najważniejsze jest odpowiednie ułożenie tortilli w naczyniu żaroodpornym. Każdą tortillę trzeba złożyć niczym harmonijkę (tak jakbyś chciał zrobić z niej papierowy wachlarzyk) i tak przygotowaną, jedna obok drugiej ułożyć w naczyniu lub brytfance.

Potem pomiędzy szczeliny, jakie tworzy harmonijka, trzeba powkładać ulubione dodatki. Ja akurat miałam parówki (roślinne) oraz czerwoną paprykę. Cały sekret zapiekanki z tortilli tkwi jednak w zalewie, która łączy wszystko w przepyszną całość. To wymieszane ze sobą serek wiejski, jajka i tarty ser żółty (ja najczęściej do zapiekanek używam sera cheddar). Masa jest dość gęsta, więc warto ją równomiernie rozprowadzić po całej zapiekance, wciskając lekko w tortille. Ja zawsze zostawiam odrobinę tartego sera, aby dodatkowo posypać wierzch zapiekanki.

Przepis: Zapiekanka z tortilli i serka wiejskiego

Szybkie i sycące danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
442 w każdej porcji

Składniki

  • 4 tortille
  • 2 parówki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 serek wiejski
  • 2 jajka
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie tortilli
    Szykowanie tortilli
    Tortille złóż w harmonijki i ułóż w naczyniu do pieczenia. W szpary powkładaj kawałki pokrojonej w plasterki parówki i słupki papryki.
  2. Szykowanie masy z serka wiejskiego
    Szykowanie masy z serka wiejskiego
    Jajka wymieszaj z serkiem wiejskim i większą częścią tartego żółtego sera. Dopraw dobrze solą i pieprzem, wyłóż na tortille. Wierzch posyp resztą żółtego sera.
  3. Pieczenie
    Pieczenie
    Całość zapiekaj ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj od razu.

Inne pomysły na zapiekankę z tortilli

Taką zapiekankę można zrobić po swojemu i z tego, co akurat jest w lodówce. Niedawno podobne danie robił Jasiek Kuroń: on do swojej zapiekanki włożył kawałki kiełbasy i sera pleśniowego. Zalewę zrobił z kolei ze śmietany i jajek.

Tu możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia. Ja robiłam także wersję tej zapiekanki z plasterkami cukinii, kawałkami ostrej papryczki i dużą ilością natki pietruszki, którą dodałam do mieszanki z serka i jajek. Jeśli lubisz mocno serowe zapiekanki, możesz dodatkowo powciskać w tortille różne sery (idealnie sprawdzą się sery pleśniowe, mozzarella czy feta).

Czytaj też:
Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samo
Czytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień