Zapiekanka z gotowych tortilli i serka wiejskiego to jedno z tych dań, które mogłabym jeść codziennie. Jest tak sycąca, że wystarcza za cały obiad i tak pyszna, że u mnie znika niemal natychmiast po upieczeniu. To jednocześnie dobry patent dla tych, którzy szukają oszczędności, bo koszt przygotowania zapiekanki nie jest duży.
Jak zrobić zapiekankę z tortilli i serka wiejskiego?
Najważniejsze jest odpowiednie ułożenie tortilli w naczyniu żaroodpornym. Każdą tortillę trzeba złożyć niczym harmonijkę (tak jakbyś chciał zrobić z niej papierowy wachlarzyk) i tak przygotowaną, jedna obok drugiej ułożyć w naczyniu lub brytfance.
Potem pomiędzy szczeliny, jakie tworzy harmonijka, trzeba powkładać ulubione dodatki. Ja akurat miałam parówki (roślinne) oraz czerwoną paprykę. Cały sekret zapiekanki z tortilli tkwi jednak w zalewie, która łączy wszystko w przepyszną całość. To wymieszane ze sobą serek wiejski, jajka i tarty ser żółty (ja najczęściej do zapiekanek używam sera cheddar). Masa jest dość gęsta, więc warto ją równomiernie rozprowadzić po całej zapiekance, wciskając lekko w tortille. Ja zawsze zostawiam odrobinę tartego sera, aby dodatkowo posypać wierzch zapiekanki.
Przepis: Zapiekanka z tortilli i serka wiejskiego
Szybkie i sycące danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 442 w każdej porcji
Składniki
- 4 tortille
- 2 parówki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 serek wiejski
- 2 jajka
- 150 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie tortilli
- Szykowanie masy z serka wiejskiego
- Pieczenie
Inne pomysły na zapiekankę z tortilli
Taką zapiekankę można zrobić po swojemu i z tego, co akurat jest w lodówce. Niedawno podobne danie robił Jasiek Kuroń: on do swojej zapiekanki włożył kawałki kiełbasy i sera pleśniowego. Zalewę zrobił z kolei ze śmietany i jajek.
Tu możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia. Ja robiłam także wersję tej zapiekanki z plasterkami cukinii, kawałkami ostrej papryczki i dużą ilością natki pietruszki, którą dodałam do mieszanki z serka i jajek. Jeśli lubisz mocno serowe zapiekanki, możesz dodatkowo powciskać w tortille różne sery (idealnie sprawdzą się sery pleśniowe, mozzarella czy feta).
Czytaj też:
Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samoCzytaj też:
Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień