Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Jednak nie można jej odmówić smaku. Zwłaszcza tej drobiowej, która odpowiednio przyrządzona jest soczysta i ma kremową konsystencję. Choć ten rodzaj podrobów kojarzy się raczej z daniem obiadowym, to tym razem miałam przyjemność skosztować go w formie przekąski. I muszę przyznać, że w tej formie też sprawdza się doskonale.
Jak przygotować wątróbkę, by była soczysta i kremowa?
Idealnie przyrządzona wątróbka drobiowa powinna być soczysta i kremowa. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim nie należy jej zbyt długo smażyć. Inaczej wyparuje z niej zbyt dużo wody, przez co stanie się sucha i niezbyt smaczna. Świetnym sposobem na zatrzymanie soków we wnętrzu wątróbki jest panierka czy ciasto. Powleczone nimi kawałki podrobów pozostają po usmażeniu smaczne i kremowe. Na konsystencję i soczystość wątróbki wpływa też temperatura smażenia, która nie powinna być zbyt wysoka. Inaczej to delikatne mięso może wyschnąć i się przypalić. Obracając smażącą się wątróbkę, nie należy nakłuwać jej widelcem. Zacznie wtedy pryskać tłuszcz i ucieknie z niej sporo soków.
Jak zrobić wątróbkę smażoną w cieście?
Przygotowanie wątróbki smażonej w cieście należy zacząć od sporządzenia ciasta naleśnikowego. W czasie, gdy czekamy, by napęczniało, trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Teraz już tylko chwila dzieli nas od wyśmienitej przekąski.
Przepis: Wątróbka smażona w cieście
Wątróbka drobiowa smażona w cieście naleśnikowym i podana z sosem pomidorowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej, najlepiej kurczęcej
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szklanki mleka
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miseczki, dodaj proszek do pieczenia, jajka, trochę papryki, soli i pieprzu oraz mleko. Wymieszaj dość gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by napęczniało.
- Przygotowanie wątróbkiWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki. Możesz ją oprószyć pieprzem.
- Smażenie wątróbkiNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wątróbkę wrzuć do ciasta naleśnikowego, wymieszaj. Lekko osączaj ją z ciasta i kładź na średnio rozgrzany olej. Smaż ok. 10 minut, co jakiś czas ją obracając, by była zrumieniona ze wszystkich stron. Wątróbkę osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, podawaj z sosem.
Jak podać wątróbkę smażoną w cieście?
Wątróbka drobiowa smażona w cieście naleśnikowym jest idealna na przekąskę. Doskonale smakuje podana np. z ketchupem, sosem paprykowym, czosnkowym, majonezowym czy musztardowym. Serwując ją na półmisku, warto obok postawić nawet 2-3 różniące się smakiem i kolorem sosy. Wtedy każdy będzie mógł zanurzyć wątróbkę w swojej ulubionej omaście.
Czytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składnikówCzytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata