Wytrawne babeczki z kruchego ciasta to klasyk, który może być i przekąską, i całym daniem. Są idealne do zabrania do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Podstawą jest kruche ciasto, które zagnieciesz w kilka minut.
Jak zrobić wytrawne babeczki?
Kruche ciasto na wytrawne babeczki to proste, podstawowe składniki: masło, mąka, żółtko i odrobina śmietany. Aby było idealnie kruche, ciasto dobrze jest przed pieczeniem schłodzić. Jeśli nie lubisz męczyć się z rozwałkowywaniem zimnego, twardego ciasta, jest na to prosty sposób. W przepisie podajemy, aby rozwałkować ciasto po wyjęciu z lodówki, ale możesz to zrobić inaczej. Rozwałkuj ciasto zaraz po zarobieniu pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i w takiej formie, na płasko włóż do lodówki. Potem już wystarczy wyciąć krążki i włożyć je do foremek.
Możesz użyć tu foremek do muffinek, tart, ale też klasycznych foremek do babeczek. Ważne, aby w każdym przypadku ponakłuwać ciasto przed pieczeniem, aby nie napuchło i nie popękało. Najpierw babeczki trzeba trochę podpiec (ale można je też upiec wcześniej i potem zapiekać z farszem), a dopiero potem dołożyć farsz i zapiec.
Przepis: Wytrawne babeczki
Kruche babeczki z nadzieniem z pomidorów i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
na farsz:
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1 szklanka tartej mozarelli
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaDo mąki dodaj sól i zagnieć ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i wyrób ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut
- Robienie farszuPomidory posiekaj i wymieszaj z połową mozzarelli i oregano.
- Pieczenie babeczekCiasto rozwałkuj i wykrawaj krążki nieco większe od foremek. Układaj ciasto w foremkach, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki, napełnij farszem i posyp mozzarellą. Zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.
Gotowe wytrawne babeczki można jeść na ciepło i na zimno. Świetnie smakują podane z zimnymi sosami na bazie jogurtu czy śmietany.
Inne pomysły na wytrawne babeczki
Z podstawowego przepisu na kruche ciasto możesz wyczarować babeczki lub tarty z dowolnym farszem. Mogą to być np. różne dodatki (warzywa, kawałki wędlin, ryba) zalane prostym sosem śmietanowym. Wówczas wymieszaj szklankę śmietany z dwoma jajkami, ok. 50 g tartego, żółtego zera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Babeczki wypełniaj dodatkami, zalej śmietanową mieszanką i zapiekaj na złoto.
Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald'sCzytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników